Posts

Showing posts from October, 2014

Anak kecil itu tidak bersalah

Assalamualaikum Hari ini, masa ini dan saat ini, banyak kejadian yang berlaku terhadap  anak-anak dibawah  pusat jagaan kanak-kanak.  Tidak dapat digambarkan keperitan dan kesakitan  anak-anak kecil yang diperlakukan sedemikian.  Apalah yang anak kecil itu tahu bila diperlakukan sedemikian?
Sepatutnya kita sebagai orang yang dewasa patut tahu dan sedar apa yang kita lakukan.  Ibu bapa menghantar anak mereka dengan  bertawakkal agar kita yang diamanahkan ini  menjaga kesayangan mereka dengan baik.  Tapi tahukah kamu betapa hancur luluhnya hati seorang ibu dan ayah  bila anak mereka diperlakukan sedemikian?  Diseksa tanpa dapat mempertahankan diri,  tanpa dapat meminta pertolongan,  tanpa dapat belas ihsan daripada sipelaku. Tahukah kamu bahawa anak kecil itu sedang merasa kesakitan yang amat?!
Cuba kamu lakukan sendiri dirumah. Ambillah sebatang jarum dan cucuklah pada ibu jari tanganmu.  Apa yang kamu rasakan? sakit bukan? sakit walaupun jarum ini hanya sekecil benda. Apatah lagi ana…

Netball

Image
Assalamualaikum siapa suka sukan netball? Angkat tangan hehe Sorry tau disebabkan kesukaan dan kegilaan inilah yang membuatkan saya lama tak update blog.
NETBALL! NETBALL! NETBALL!

Dari sekolah rendah sampailah da bekerja memang minat gilalah dengan Bola Jaring ni. Dulu perempuan ja boleh main, sekarang lelaki pun boleh tau! Bukan lelaki yang lembut tu, lelaki yang macho pun main wooo...hehe  Kalau bola perempuan pun boleh main, kenapa tidak bola jaring kan kan...
Posisi saya kalau bukan GA/GS Bab-bab jaring bola ni la paling best. Siap kena panggil sharpshooter tapi pandai angin-angin tu yang bikin hangin!!!! haha
Kalau angin bayu datang, dekat garisan D pun boleh shoot punya. Tapi bila dah angin kus-kus datang tiang depan mata pun, bola tak masuk-masuk ahaha. Lumrahlah kan, kita hanya manusia biasa. Bukan setiap masa boleh buat benda yang sama pun. hikhikhik (nyedapkan hati je ni)
Jomlah share siapa yang suka sangat dengan Netball ni. manalah tau kat sini ada players negeri ko... he…

Jadilah seperti Pohon

Image
Assalamualaikum kengkawan rasanya masih sempat untuk saya ucapkan Salam Aidiladha  kepada semua umat islam sedunia.
Harini bila buka blog terus rasa mcm ek?? sedihnya ada orang tuduh tanpa usul periksa. Tapi takpa renungkan kata-kata ini

Kita ni kalau bab kesalahan orang cepat ja kita cari salah orang kan. Tapi bila bab kebaikan ada saja yang hendak di dengkikan.
Untuk orang yang terus-terus terjah menerjah tu saya nasihatkan selidik dulu daripada mana dapat gambar tu dan adakah gambar tu mempunyai kebenaran daripada supplier atau pun tidak. Kalau tak ada kebenaran bolehlah repot polis ke, askar ke bomba ke. Tapi kalau peniaga tu ada kebenaran daripada supplier kan ke jatuh FITNAH namanya tu. 
Saya ni pun tahu juga halal haram. Saya bisnes dah lama, tahu banyak liku-liku perniagaan ni. Janganlah main tuduh je kalau tak tahu. Saya ambil semua gambar tu pun atas kebenaran suplier. Kalau tak percaya tanya pada supplier. Saya ni agen dia, bukan pencuri! Nasib dah buang whatsapp kebenaran…