TIPS KESELAMATAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH


Assalamualaikum Salam Ramadhan ke-28

Berikut adalah beberapa tips keselamatan yang perlu anda lakukan sebelum meninggalkan rumah dalam tempoh yang lama.

1. Semua elektrik telah ditutup. Elak kebakaran/litar pintas

2. Cabut kepala gas.

3. Kunci semua pintu dan tingkap. Elak kecurian.

4. Semua kepala paip ditutup. Naya kang, balik dari kampung, bil air melambung, rumah banjir.

5. Kalau ada binatang peliharaan dalam rumah, bawalah balik kampung, dia pun nak raya juga tu. Melainkan binatang tu boleh berdikari masak sendiri, Kencing berak ditandas,bolehlah tinggalkan dalam rumah. Kalau jenis tak pandai berdikari, bersiap sedialah, rumah korang akan jadi lebih teruk daripada dimasuki pencuri. Haha. Tips lain, boleh hantar ke pusat jagaan binatang. Bukan manusia ja ada pusat jagaan, haiwan pun dah ada tau.

6. Pastikan barang-barang berharga emas, laptop, handphone dan sebagainya, dibawa bersama. Kalau tak pun simpan di tempat yang paling selamat sampai pencuri pun giveup nak cari. Haha.

7. Maklumkan kepada jiran, tempoh balik kampung dan berikan nombor telefon yang boleh dihubungi sekiranya berlaku apa-apa kejadian. Kalau jiran pun balik kampung? Jangan risau, boleh maklumkan kepada Balai Polis yang berdekatan.

8. Kalau boleh hidupkan lampu luar rumah. Jangan bagi rumah gelap sangat. Seram. Haha.

9. Last sekali baca Surah Kursy semoga harta benda kita dilindungi Allah. Dialah sebaik-baik pelindung.

Okay ni saja tips ringkas dari saya. Selamat Balik Kampung semua .

Oh ya, jangan gatal tangan nak update kat facebook alamat rumah, tempoh meninggalkan rumah raya nanti. Zaman sekarang ni, pencuri pun cari kerja hasil daripada posting-posting difacebook tau. Dah naik level strategi diorang ni.

See u next entry .

Comments

  1. agree !!!! nice sharing utk peringatan bsama kan babe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya babe, bukan masa raya ja, setiap masa kena berhati-hati zaman sekarang ni

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

CAFE ALIF SATAR DISABAH

IMPIAN PERCUTIAN DI HARD ROCK HOTEL PENANG

Cara Ambil Duit Tabung Haji Melalui Akaun Maybank