Posts

Showing posts from 2017

5 PERKARA MENYEBABKAN ANDA "DIPERGUNAKAN" DISEBABKAN SIKAP ANDA SENDIRI

Image
5 PERKARA MENYEBABKAN ANDA "DIPERGUNAKAN" DISEBABKAN SIKAP ANDA SENDIRI.

Perasan tak orang baik selalu dipergunakan ? Mereka banyak membantu orang lain akhirnya mereka berakhir dengan rasa kesunyian dan serba salah. Ahli psikologi mendapati 10 perkara yang sebenarnya menyebabkan diri kita dipergunakan, tetapi hari ini saya nak share 5 perkara sahaja.

Menariknya ini adalah disebabkan TINGKAHLAKU SENDIRI membiarkan anda DIPERGUNAKAN. Ini adalah kebiasaan kita lakukan yang menyebabkan orang lain tidak menghormati diri kita dan tidak mendengar cakap kita

1. Needless Self Sacrifice. 

Kita menunda kemahuan kita sendiri dengan tidak mendesak masa orang lain.

"Eh tak apa, take your time !"
"It's okey, bila bila you ada masa nanti"

Individu ini akan rasa serba salah, sekiranya mendesak orang lain. Mereka memahami dan memberikan masa, ruang untuk seseorang itu. Akhirnya diambil kesempatan. Tingkahlaku itu, sebenarnya telah membuka peluang untuk orang lain melakukan p…

CONTEST ON INSTAGRAM

Image
Assalamualaikum hai,

Maaf lately busy dengan urusan perniagaan. Sampai tak sempat nak update entry kat Blog ni hah. Actually Business dah start November haritu tetapi, ada beberapa dugaan yang menimpa, jadinya stock tertangguh selama 2 bulan. Tapi tak apa, dugaan berniaga memang macam tu kan.

Hari ni saya nak menjemput semua BLOGGERS untuk join CONTEST KAT INSTAGRAM kami di LE ZAARA OFFICIAL HQ .

Syarat-syarat Contest On Instagram

* SHARE POST NI KAT BLOG KORANG
* JANGAN LUPA LETAK LINK IG KAMI KAT POST KORANG
* FOLLOW IG KAMI
* LAST, COMMENT DONE KAT BAWAH 

Pemenang akan diumumkan bila follower mencapai tahap 2.5k ya. So besar harapan rakan-rakan bloggers dapat membantu sama-sama support saya ya. InsyaAllah setiap bulan kami akan sediakan hadiah untuk korang semua. Lepas ni akan ada projek besar juga untuk Bloggers. Stay Tuned dan jangan lupa tau join contest ni.

Sayang korang muahhh!!!

The Signature Food Fest 4th Year Edition Awards Night 2017 @ Grandis Hotel, Kota Kinabalu

Image
Assalamualaikum

Buat julung kali ke-4, Eleventh Avenue Media Marketing sekali lagi telah mengadakan acara " The Signature Food Fest 2017 " pada 29 & 30 September hingga 1st Oktober 2017 bertempat di Suria Sabah Shopping Mall.

12 buah Restoran dan Hotel diserata Kota Kinabalu, telah mengambil bahagian sepanjang 3 hari acara ini berlangsung. Sambutan yang memberangsangkan dan penjualan makanan yang sangat laris dari setiap pengunjung menambahkan lagi kemeriahan suasana acara tersebut.


Pic Credit to www.mejarasakk.blogspot.com
Antara 12 buah Restoran yang mengambil bahagian dalam edisi ke-4 ini adalah :

1. Borenos Fried Chicken
2. BTC Restaurant
3. Dart Bistro
4. Ebizou Japanese Restaurant
5. Hard Rock Cafe Kota Kinabalu
6. Little Melaka
7. Mosaic (Hyatt Regency Kinabalu)
8. Rosea Cafe (Grandis Hotels & Resort)
9. Sakagura Japanese Restaurant
10. Shoney's Dining & Bar
11. Tanjung Ria Kitchen (Hyatt Regency Kinabalu)
12. The Glass Grill & Bar

8 Anugerah yang te…

Kenapa Anda Wajib Menginap di Hotel Equatorial

Image
Assalamualaikum...

Hah kalau aku cakap macam ni "Nasi kandar here I come!!!" Haha sapa yang tak tau kalau sebagai orang Malaysia nie, asal usul nasi kandar. Of course la di penang. Bila teringat je mesti terliur nak singgah sana. Dari tahun dulu-dulu lagi dah famous nasi kandar, laksa penang, dan sebagainya. Kita sebagai rakyat Malaysia kenalah makan segala jenis menu yang ada kan, sebab negara kita memang terkenal dengan variety food yang banyak. So kalau nak ke sana aku nak syorkan satu hotel untuk korang stay, takkan nak balik hari kot sebab penat. Kenalah bercuti sekali. Hehe.

Hotel Equatorial Penang ni located kat bukit jambul. Kenapa nama dia bukit jambul aku kurang pasti korang bolehlah research sejarah tempat tu nanti bila kat sana. Pemalasnya aku ni kan? Hahaha. Location dia memang strategic sebab dekat dengan Penang International Airport dalam 4.5 km. So kepada pelari marathon boleh test power ulang alik dari Airport ke Hotel, mesti korang dapat jadi lagi sihat. …

Hijab Shampoo by Natural Elixirs

Image
Assalamualaikum,



Harini  saya nak kongsikan pengalaman saya selama 2 minggu lebih menggunakan Hijab Shampoo by Natural Elixirs. Bagi wanita yang bertudung atau nama lainnya berhijab, pasti korang inginkan keselesaan sepanjang hari bukan? Begitu juga dengan saya, dulu saya tak pernah menitikberatkan soal penjagaan rambut semasa bertudung. Tetapi lama kelamaan dengan peredaran usia, hormon dan persekitaran, semakin lama bila bertudung, pasti rasa tak selesa. Yalah dulu-dulu muda remaja, hormon masih stabil, ni bila dah beranak pinak, hormon pun dan lain semacam je, lebih-lebih lagi rambut banyak gugur, kulit kepala asyik gatal je dan rambut semakin berminyak.


Rambut saya ada dua masalah, pertama berminyak dan keduanya mudah gugur (masa bujang tak pernah gugur, lepas bersalin kerap sangat gugur). Setelah hampir 2 minggu lalu dan sehingga ke hari ini iaitu hari ke-18 saya setia menggunakan, Hijab Shampoo by Natural Elixirs ni. Apa yang faktanya masalah pertama saya iaitu rambut berminyak,…

Pejuang Kanser Jelajah Borneo dengan RM1

Image
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.
Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya d…

Cara Ambil Duit Tabung Haji Melalui Akaun Maybank

Image
Asslamualaikum w.b.t



Harini nak share berkenaan tajuk diatas. Mungkin tak semua orang tahu bahawa korang boleh daftar dengan mudah, dan keluarkan duit tabung haji korang/anak hanya dengan cara yang begitu mudah.

Pertama korang perlu ada :

*No. Akaun tabung haji korang atau anak
*No. Siri buku tabung haji
*No. Ic bagi akaun anak korang (kalau korang nak masukkan akaun anak sekali pun boleh

Step 1: Pergi ke mesin ATM MAYBANK kemudian klik macam biasa dan PILIH TABUNG HAJI pada MENU UTAMA

Step 2: Kemudian follow semua yang tertera di skrin daftar akaun tabung haji korang/anak korang, masukkan nombor akaun dan masukkan nombor siri buku tabung haji

Step 3: Bila semua dah buat, korang bolehlah keluarkan duit tabung haji korang on the spot.

So ini sahaja tips yang sangat simple dari saya. Hehe! Tak faham bolehlah tanya ye.

Kerja VS Keluarga, Manakah Pilihan Anda?

Image
Assalamualaikum w.b.t


Keluarga adalah satu organisasi yang mana tempat bermulanya emosi kita dibentuk. Harus diingat, apabila kita bahagia bersama keluarga, kerja kita juga akan berjalan dengan lancar. Bayangkan jika semalam kita bergaduh dengan suami/isteri, apa jadi bila datang di tempat kerja keesokan harinya? Pasti kita akan rasa tiada semangat, fikiran bercelaru dan aura negatif sepanjang hari. Begitu juga sebaliknya, apabila kita gembira dan bahagia bersama keluarga pasti aura positif sepanjang hari akan membuatkan kita bekerja dengan gembira dan agresif. Dan bonusnya, pasti ada idea-idea yang tak terjangkau melalui otak fikiran kita.

Sebagai ketua, kita hendaklah peka dengan permasalahan keluarga kakitangan sekiranya hendak membina sesebuah organisasi yang cemerlang. Sekiranya pekerja tersebut dilanda pelbagai masalah rumahtangga, bagaimana organisasi kita hendak melahirkan seseorang yang berkualiti? Sedangkan pekerja tersebut tidak mampu menguruskan sesebuah organisasi kecil b…

Satu-satunya Produk Kosmetik berasaskan Air Zam-zam

Image
Assalamualaikum korangggg.....

Excited sangat ni nak cerita pasal satu produk ni. Hah nak tahu produk apa? ni dia FIZA BEAUTE COSMETIC. 

Pemilik FIZA BEAUTE COSMETICini merupakan Makeup Artis (MUA) yang berasal daripada Sabah. Orangnya iras Siti Nurhaliza tau. Kalau korang nak minta makeup bolehlah guna servis akak ni. Harga murah dan berbaloi-baloi sangat. Akak ni pun selalu buat kelas makeup tau.

Okay jom tengok apa yang BESTNYA produk KOSMETIK MERAWAT TERBAIK ABAD INI!!!



1. HD FLAWLESS FOUNDATION 


Sebelum ni saya tak pernah lagi beli produk local macam ni, yalah poduk kecantikan semua pun beli kat watson. So trylah Foundation kakak kita ni, dan hasilnya WOW ok! sangat WOW! Setaraf dengan produk antarabangsa. Struktur Foundation ni memang sangat best dan senang nak blend. Bila pakai kita takkan rasa kulit kita tu tebal dan berminyak. Semakin lama pakai, kulit akan jadi lebih GLOWING dan FLAWLESS juga TAHAN LAMA TAK MEREKAH! itu sangat penting bila pakai makeup dengan jangka masa yang…

PEMBUAT HEADER YANG PALING TIP TOP

Image
Assalamualaikum hai korang, lama tak bersiaran kan. Harini entry, nak cerita pasal Header yang comel lote ni hah.

Comelkan header ni. Nak tau siapa buat? cek klikSINIhah tulah orang yang membuat header i comel secomel orangnya. Hehe. Harga? eh eh kalau korang tahu harga untuk buat header ni, boleh fengsannnn tau haha. Murah sangat. yang penting service dia terbaik. Dia akan buat sampai korang puashati dan rambang mata, terjuling mata nak memilih hahaha.
So, apa tunggu lagi jomlah cepat email si cantik manis tu. 

SELUAR SUKAN TERBAIK

Image
Assalamualaikum, siapa kat sini yang rajin bersukan? atau masih tercari-cari seluar yang selesa untuk bersukan? atau ada masalah bila nak cari seluar sukan je, mesti berjam-jam nak pilih mana yang terbaik?

Jom try seluar dari https://www.jonlivia.com/ ni. Kadang-kadang kita ni naklah cari seluar yang bila pakai tak nampak gemuk atau tak nak nampak lemak-lemak tepu kat kaki kita kan haha, tapi dengan Pants dari Jonlivia ni, korang mesti terkejut sebab memang nampak slim bila pakai tau. Macam saya ni jenis suka pakai seluar yang besar sikit, bila sampai seluar jonlivia ni, size M eh nampak macam kecil je, tapi bila dah pakai WOW tak rasa sempit pun. Selesa jangan cakap, memang selesa sangat!

Apa yang saya paling suka dengan seluar ni saya cubalah pakai masa jogging kat taman beberapa kali, tapi eh lama-kelamaan lemak-lemak kat perut dan paha dah semakin mengecil. Bila pakai lama dan berpeluh pun tak rasa seluar tu melekit,sebab fabrik dari seluar tu pun dah nyata "Super Absorbent&q…

CROISSANT BY MUNCHY'S

Image
Assalamualaikum,

Minggu lalu adalah minggu yang sangat memenatkan, apa tidak, jadual ke KL sebenarnya Sabtu, tapi delay punya delay banyak kali, last-last tiket hari sabtu tu kena cancel dan kena fly juga hari jumaat. Dahlah waktu bekerja, terpaksa ambil cuti semata-mata nak bersiap dan kejar flight jam 5 petang.

Tapi tak apa yang penting, segala urusan dah selesai dengan izin-Nya alhamdulillah. Oh ya sebenarnya nak cerita ni, kalau pergi KL je mesti perkara pertama yang akan keluar di fikiran dan mulut kawan-kawan, adik beradik dan orang-orang kampung adalah pasal "BUN". Belum naik flight lagi, dengar je KL mesti ada suara "KIRIM BUN-KIRIM BUN" dan yang pastinya semua orang tahu apa itu "BUN".

Alkisahnya, semalam waktu balik tu singgahlah Eraman kat bawah, untuk "PAJAK BUN" tu. Kalau tak pajak memang tak sah lah kan. tak adanya orang nak beli 1-2 bungkus je. Saya beli semalam pun dah RM50.00 . Pastu borong punya borong terjumpalah "BUN&quo…

ORGANIC BEAUTY SKINCARE BY VIVILIN LONDON

Image
Assalamualaikum korang, lama menyepi kan bukan apa minggu lalu keracunan makanan fuhhh haru sempat menginap dekat hospital. Insaf tak nak dah beli makanan sembarangan kat luar.

Oh ya Entry kali ni nak review tentang PRODUK BARU ni ha. Organic Beauty Skincare by Vivilin London. Owner produk ni orang Sabah tau. Bila tengok Owner dia fuhhh lawaaaa sangat. Kulit putih gebu! terbukti berkesan produk dia.

Produk ni ada sabun, krim malam, krim siang, serum dan supplement. Harga pun tak mahal korang. Pelajar pun boleh beli tau. Saya beli haritu satu set RM130. Kalau nak beli satu-satu pun boleh.

YANG PALING BEST SEBAB PRODUK NI DARIPADA BAHAN ORGANIC, SO JANGAN RISAU SEMUA PERINGKAT UMUR, JENIS KULIT SESUAI PAKAI.

Nak tahu lebih lanjut lagi? Jom baca kat bawah :

Nak Order boleh whatsapp Kak Sue :  017-818 6667









PORCELAIN DOLL SKINCARE MEMPUNYAI 4 SET DALAM 1 KOTAK YANG COMEL TU.  (4IN1 SET)

1.
PD Soap Bar
2 in 1 Scrub+Cleanser
Membersihkan kulit wajah secara lembut
Membuang kotoran & sel kulit mati
M…

CARA MENGEKALKAN BERAT BADAN MASA RAYA

Image
Assalamualaikum,

Salam Aidilfitri ke-10, waaa masih mood raya ni. #rayakan sebulan hehe. Hari raya adalah perayaan yang paling mengembirakan  seluruh umat Islam, bukan setakat orang islam je, orang bukan islam pun turut sama bergembira meraikan Aidilfitri ni. Mana tak nya, masa rayalah pelbagai makanan yang sedap-sedap dihidang. Ketupat, rendang, kari, kelupis, kuih raya, kek raya, daging, kari, ayam masak merah, kambing dan macam-macam lagi makanan yang ada (sampai keliru nak list haha) Setahun sekali tu nak jumpa. Bukan setakat makanan air pun sedap-sedap fuhhh...

TAPI..... ingat! berat badan pun macam-macam nombor dah nampak atas penimbang tu haha. Siapa kat sini masa puasa turun 5kg, masa raya dia naik 10kg? haha tu makan tak ingat dunialah tu hehe. Sebenarnya ada tips yang boleh kekalkan berat badan, walaupun korang melantak masa raya sampai tak ingat dunia.

TIPS saya satu je, makanlah banyak mana pun, tapi WAJIB minum air putih SAHAJA. Kalau saya memang cara ni berkesan untuk sa…

Giveaway 1,000 kotak Perlashine Percuma

Image
Assalamualaikum, harini tetiba rajin pula nak join contest Safiey Ilias ni. Dengar-dengar hadiah lumayan tau. Kot-kot rezeki korang dapat juga HADIAH KAT BAWAH NI.
Rezeki Raya ....



ATAU PUN DAPAT HADIAH NI? 



Sebelum tu jom baca KEAJAIBAN PERLASHINE KAPSUL MUTIARA NI

KELEBIHAN PERLASHINE KAPSUL MUTIARA

Hendak seribu daya,  tak hendak seribu dalih, Kalau nak duit raya, jom lekas-lekas klik link bawah ni.
http://sociali.io/ref/P7252267


SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

Image
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI  MAAF ZAHIR & BATIN
#teamrayakotamarudu #teamrayamembakut #teamrayakuning #teamrayacoklat #teamrayacarcamarba