Posts

Showing posts from 2016

Percutian Baru di Sabah

Image
Assalamualaikum
Hah lama tak update blog kan
Sibuk sangat bila akhir tahun ni
Mana sibuk dengan aktiviti Jabatan akhir tahun
Mana sibuk dengan cuti2 Malaysia hahaha

Entry kali ni nak share sikit pasal cuti-cuti dalam negeri sendiri. Tempat yang saya pergi ni tempat baru untuk dilawati di Sabah tau. So korang nanti datang sini lagi pergilah 2 tempat ni. Tapi gambar tak banyak sebab sekarang susah nak gambar sibuk dukung baby jer hahaha

Cowboy Town
Sabandar Tuaran,Sabah.
Dalam 30 minit dari Bandar KK.
Tuaran dikenali dengan Kuda. Sebab kat sana orang selalu main lumba kuda.




Masuk percuma sahaja. Kalau nak naik kuda baru bayar RM15. Tapi kalau nak naik kuda datang sebelah petanglah, sebab petang baru diorang buka untuk siapa-siapa yang nak naik kuda. 
Lepas tu kalau nak bergambar dengan kuda atau nak bagi kuda makan pun boleh. makanan kuda Rm2 seikat sahaja. Tapi harap maklum ya bau yang amat hahahahhaha...
Lepas tu kalau lapar boleh lah koramg pergi kat hutan bakau kat sebelah je dengan ka…

ProjekVan10sen

Image
Salam semua...
#ProjekVan10Sen telah dilancarkan beberapa hari yang lalu dibawah AMAL PRIHATIN SABAH RESOURCES, Penyelaras Achmad @ Ds Chazy

Tujuan kewujudan Van 10 Sen adalah untuk membantu golongan sasaran untuk sampai ke Hospital/Klinik dengan hanya 10 sen dari rumah mereka (vice versa/atau sebaliknya)

Golongan Sasaran adalah seperti berikut :
OKU, Warga Emas, Ibu/ayah Tunggal yang tidak kemampuan, pelajar susah, anak yatim/piatu, miskin tegar, dan sewaktu dengannya.

Kawasan Perkhidmatan :
Kepayan, Penampang (hingga Dongongon), Putatan (Hingga Sabindo Kinarut), Bandaraya KK (Hingga Menggatal termasuk sekitar 1B, sehingga Indah Permai)

Masih ramai golongan sasaran yang memerlukan malu-malu kali untuk guna #Van10Sen,

Proses sangat mudah.
- Whatsapp 0164472994
- perkenalkan diri
- bagi detail
- tarikh ke hospital
- jam/masa
- lokasi rumah

Pada yang sudah sedia di Hospital/Klinik tapi tidak mampu balik atau tiada kenderaan untuk balik terutama yang baru lepas bersalin, mengandung, bar…

NASI KAPAL KARAM

Image
KALAU PERGI SABAH, SINGGAH SINI BAH!!!!

"VIRAL KN!! NASI KAPAL KARAM KINI MNYERANG SABAH DI RESTORAN SERI KENINGAU PUTATAN DAN INDAH PERMAI, KK. ADMIN JUGA MAU BELANJA 10 ORG YG BERTUAH RASA NI MAKANAN!!”

Adadahhhhh…dgr nama NASI KAPAL KARAM pun pelik suda kan,cam titanic pula. Jgn kamurang bimbang, hidangan ini adalah hasil cetusan idea dari seorang chef tanah air yg mengembara mnggunakan kapal layar saja. Sampai di satu pelabuhan yg terletak di Thaiand,tiba2 saja ni chef rasa mau msk ssuatu yg unik. Mslhnya ging, apa yg ada sma tu chef cuma pes tomyam jak. MATILANAK!!! Sedang dia kebingungan, dia trpandang lautan biru yg luas dan abang2 tagap sibuk kasi naik hasil tangkapan mrk. Mau tau apa yg chef tu bikin dgn pes tomyam dia? Nahhhh..muncullah idea NASI KAPAL KARAM!!!..Kami mau belanja 10 org saja ya untuk rasa sendiri keenakan NASI KAPAL KARAM ni. Mau nda? Baca dia punya syarat di bawah.

==================================
APA YG SIOK BTUL NI NASI KAPAL KARAM?
================…

BISNES REVIEW

Assalamualaikum..beberapa hari ni sibuk sangat dengan program Jabatan akhir tahun, makan sana sini, badan pun dah banyak isi hahahhaa. Masa tulis ni pun mata mengantuk sangat,semalam habis kerja jam 12 malam... sampai rumah tak tau dah jam berapa.

Petang-petang ni rasa nak buat satu benda pula. FREE JE. Tak payah bayar. Saya buat ikhlas, tak mengharap apa-apa cuma nak tolong kawan-kawan yang ada bisnes untuk promote bisnes diorang. Saya akan promote kat :


PERSONAL IG (1418 follower)

BISNES IG (838 follower)
PERSONAL FB (1502 friends)
BISNES FB (4978 friends)

PAGE BISNES ( 18k follower)
WE CHAT BISNES (baru buka acc)

Nanti boleh bagi ayat-ayat yang kevavom untuk saya promote. 


Nama bisnes
IG bisnes
FB bisnes
kalau ada gambar nak sertakan pun boleh. (DM kat IG saya)

Mungkin saya taklah banyak follower tapi manatau rezeki anda ada dikalangan kawan-kawan saya ke... Sama-sama kita membantu ya.

MAAFKAN AKU MAK

Image
Masa aku di Tingkatan 5 dulu, aku pernah herdik mak aku. Aku cakap kat dia "orang tua takda otak". Aku marah dia sebab dia basuh jeans aku pakai Clorox. Habis rosak. Padahal besok tu dah nak raya. Aku bengang. Aku campak jeans tu kat muka dia.Lepas peristiwa tu, aku tak pernah minta maaf kat dia. Lastnya, mak ok macam tu je. Aku tahu, masa yang berlalu telah merawat luka dia.

Dari tahun ke tahun, aku ada life sendiri. Aku berkerjaya. Berkeluarga. Dan aku ada 2 orang anak. Tapi malangnya, kedua-dua anak aku ni amat sukar untuk aku didik. Diorang amat liar.Dan start dari aku berumur 17 tahun sehinggalah aku berumur 50 tahun, aku tak pernah rasa tenang dalam hidup aku. Hinggalah tiba satu masa, Allah ingatkan aku tentang dosa yang pernah aku buat pada Mak aku dulu. Ya. Dosa aku herdik dan campak jeans kat muka dia.

Bila aku teringat pasal tu, aku terus balik kampung jumpa Mak. Aku duduk depan dia dan aku cakap aku nak minta maaf kat dia.Mak cakap, aku tak ada buat salah kat di…

DIA ADALAH KITA

Image
Harini datang Hospital Besar Sg Petani.Mahu ziarah isteri Fuzi Wani dan anak kami yang masih ditahan di ward. Isteri saya masih belum dibenarkan keluar kerana berlaku pendarahan yang banyak ketika berhempas pulas melahirkan anak semalam.

Tapi bukan itu carita yang mahu saya khabarkan.

Tepat, di hadapan katil si isteri , ada pesakit lain.Berkulit lebih gelap, saya sangkakan india, tapi dari segi bahasa yang dibualkan, nyata itu bukan bahasa tamil.

1.50pm, doktor pakar datang ke katil mereka.Saya mencuri dengar perbualan.Si suami cuba menerangkan dalam bahasa melayu yang tidak fasih.Tergagap gagap.

Rupanya, mereka ini warga asing.Telah 10tahun bekerja di Malaysia.

Warga Myammar.Muslim rohingya.Agama kita.

Selesai urusan dengan doktor, terasa hati untuk saya menghampiri.

Bersalam dan bertanya khabar.

Namanya Muhammad Abrar.Abrar menceritakan isterinya telah bersalin pada 6hb 12.Dikurniakan zuriat lelaki, sihat dan sangat comel kemerahan.2.29kg.
Dalam kegembiraan menyambut putera pertama…

PELUANG MEMBUKA SPA SENDIRI

Image
Assalamualaikum,
Nak share satu event yang best ni untuk akak-akak yang suka kecantikan rugi tak join tau.

Siapa yang ada cita-cita nak buka SPA ? Ini peluang anda. Dengan modal yang sangat minimum anda dah boleh buka SPA ANDA SENDIRI

Atas permintaan ramai, MEGA MASTERY BEAUTY CLASS (MMBC - Vol.2) kini kembali lagi untuk memberi PELUANG PERNIAGAAN kepada yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada TEAM SPA OWNER MALAYSIA !!!

Kenapa  mesti join mobile facial francais???

- training disediakan (personal & group coaching)
- modal yang sangat minimum
- product francais yang berkualiti
- sijil certified beautican diiktiraf diseluruh negara asia
- tiada risiko
- modal perniagaan disediakan kepada yang layak
- pendapatan sehari rm500 keatas

YANG PALING BEST ANDA AKAN DAPAT 
Doorgift
Lucky draw
Lunch percuma

Tarikh : 11 Disember 2016 (ahad)
Tempat : Crown Hall Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur
Masa : 11 pagi - 5 petang

So siapa-siapa yang berminat tu jom cepat-cepat whatsapp nombor kat bawah tu…

D'Saiful Restoran

Image
Assalamualaikum
Orang-orang Sabah kalau nak makan banyak tapi murah jom singgah kat D'Saiful Restoran Alam Mesra. Ambil je banyak mana pun harga tetap Rm6.99. Tapi ambil sekali je tau, kalau ambil kedua kali dikira double lah hihi. So kalau nak ambil tu, ambillah banyak mana pun yang termampu kita nak makan. Jangan makan ikut nafsu pula, ambil banyak alih-alih tak habis. Kalau nak p sona kena waktu-waktu perut yang sedang rancak meronggeng kat dalam hahaha



Ni makanan saya dan cousin saya tadi . Banyak kan kenyang sampai malam ni. Berbaloi-baloi. 
Tempat : D'Saiful Restoran Alam Mesra (bersebelahan dengan felcra) Waktu Beroperasi : 7.00 pagi sehingga 7.00 malam

The winner is....

Image
Assalamualaikum semua.. okay ni nak buat pengumuman ni hehehe... pemenang dipilih secara rawak ye.. kalau yang tak menang tu cuba lagi di contest yang akan datang InsyaAllah...

Pemenang Giveaway Come Back by Liza Izaara dimenangi oleh Cik Puan Aida Yusof http://www.kisahsidairy.com/

Sis Aida nanti whatsapp saya ye 0138844330 .
TAHNIAH
Terima kasih semua yang terlibat sayangggg koranggg


Giveaway Last Day Harini

Assalamualaikum

Lama tak update blog ni, haritu cuti seminggu sebab husband konvo kat UUM Kedah so satu family p sana. Masa cuti-cuti tu langsunglah tak pegang tab, sebab busy pegang baby je hahaha.. oh ya.. GIVEAWAY TAMAT HARINI. So siapa-siapa yang terlepas nak join boleh lagi join sehingga jam 11.59 malam.

https://lizafahmi-iloveuyouloveme.blogspot.my/2016/10/come-back-by-liza-izaara.html


Terima kasih pada yang menyertai walaupun kurang mendapat sambutan tapi tak apa, lain kali saya buat yang gempak lagi tau. Saya akan umumkan pemenang pada esok hari.

LOVE U OLLS..

Nanti saya update ceritera yang dah lepas-lepas hihihi

SPRAY PENGERAS TUDUNG PALING KEBABOM

Image
Assalamualaikum / selamat petang Comel tak Spray Pengeras Tudung ni? Comel kan kan hehhee
Jom baca kebaikan dan kelebihan Spray ni
WANGI.  Harumannya spray ni memang wangi. Sembur je terus keluar wangi.
TIDAK MENINGGALKAN KESAN. INI PENTING. Ada sesetangah spray bila kita pakai ia akan meninggalkan kesan. Dah cuci pun still nampak kesan lagi. So tak cantikla bila dah tinggal kesan kan. Yang ni memang tak tinggal kesan langsung. Pakai kat satin pun memang tak tinggal kesan. Best sangat-sangat. 
MEMBAIKPULIH AWNING YANG ROSAK. Kalau korang nak tahu, tudung mak-mak korang atau tudung korang yang ada awning jenis keras tu, jangan buang dulu tau. Sayanggggg.. Sebab spray ni dapat mengembalikan semula awning tudung korang yang dah rosak tu. So, jom lepas ni kumpul semua jenis tudung yang ada awning keras. Try guna spray ni. memang sangat berkesan. Saya dah cuba tau. nampak macam baru beli jadinya. 
MEMBENTUK AWNING DENGAN CANTIK. Siapa kat sini yang selalu sangat bergaduh dengan tudung? Hahaha…

Koleksi Resepi Rebus dan Kukus

Image
Assalamualaikum
Okay semua tahu bahawa harga minyak kereta akan berubah setiap 1 haribulan setiap bulan. Sama ada naik atau turun ianya bergantung kepada harga pasaran minyak sedunia... Ok yang tu memang tiap-tiap bulan akan ada yang mengamuk dengan Kerajaan. Tidak dinafikan. Tapi nak mengamuk pun setakat manalah kan kan.. So terimalah dengan hati yang terpaksa...hmmm
Harga Minyak masak pula ? hmm... Agak berat juga rakyat terpaksa tanggung dengan penarikan subsidi minyak masak ni. Apa taknya saban hari kita menggunakan minyak masak sebagai bahan paling utama dalam setiap masakan kita. Kecuali masakan berebus. Lepas ni akan naiklah harga makanan dikedai-kedai, restoran, warung-warung dan yang sewaktu dengannya.
So apa kata lepas ni, kita cuba masakan berebus pula. Jimat dan berkhasiat.... Jom cuba resepi dibawah ni

KERANG REBUS 1kg Kerang (Telah Di Cuci) 1 Biji Bawang Merah Besar (Hiris) 2 Batang Serai (Titik) 1 Batang Cili Merah (Hiris) Sedikit Halia (Hiris) Garam Secukup Rasa Rebus Sehingg…

NAFAS 30 TAHUN

Image
Ya Allah tiada lafaz yang mampu ku ungkapkan dihari lahirku hari ini Terlalu banyak yang telah Engkau Limpahkan kepada ku TERIMA KASIH YA ALLAH  atas nafas selama 30 tahun ini, atas segala-galanya yang telah Engkau berikan dan limpahkan kepadaku Semoga aku terus menjadi HambaMu yang dekat disisiMU. Terima Kasih Ya Allah .... Terima Kasih YA Allah... Terima Kasih Ya Allah ...



PIZZA TENGAH BUAT OFFER

Image
Wow !!! Murahnyaaaaa.... Siapa dah pernah makan piza take away yang murah ni??? Takde GST tau kalau yang RM5 tu memang RM5 lah harganya. So memang berbaloi-baloi.
Dah banyak kali take away tapi kali ni dapat box yang sangat-sangat besar hahaha Apalagi excitedlah Akim. JOM MAKAN.....
Siapa-siapa yang belum pergi lagi tu bolehlah pergi piza lepas kerja hihi. Take Away sahaja tau. Delivery pun takde, kena walk-in kat pizza.



note : klik link ni untuk join contest saya http://lizafahmi-iloveuyouloveme.blogspot.my/2016/10/come-back-by-liza-izaara.html


BACA KALAU TAK NAK TERBAKAR

Image
Assalamualaikum and hello everyone,

kali ni saya nak buat entry berkenaan kesedaran tentang kebakaran. Bukan apa ni baru dengar taklimat tentang kebakaran, dengar punya dengar rupanya masih banyak benda yang kita tak tahu tentang kebakaran ni. Lagipun beberapa hari yang lalu kita dikejutkan dengan kebakaran Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru kan. Siapa sangka tempat yang kita rasa selamat dan tempat yang selalu kita pergi kalau sakit ke apa tapi terbakar, so sekarang ni mind set kena ubah. malang itu tidak berbau, kat mana-mana pun boleh terjadi tanpa kita sangat-sangat tidak sangka.

Dalam ceramah tadi ada dinyatakan barang-barang yang perlu ada di setiap rumah atau kereta kita adalah :

Alat Pemadam Api :



Jenis-jenis Alat Pemadam Api dan Fungsinya : 
-klik gambar untuk besarkan-
Dekat gambar tu kita boleh rujuk simbol dan fungsinya. Penting untuk kita tahu tak semua alat pemadam api tu boleh cover semua jenis kebakaran tau. Contohnya kalau api yang berminyak, kita tak boleh s…

UBAT ULSER

Image
Tengok ubat dan aiskrim ni mesti korang dah tahu sakit apa kan kan dah 2 minggu dah sakit tekak ni, tempoh makan antibiotik pun dah habis, tapi tak baik-baik lagi (camana nak baik, makan ubat pun malas hahaha) Haritu jumpa doktor sampai dah bernanah dan ulser kat sebelah kiri tekak ni,la ni sebelah kanan pula nak start dah. Nak telan liur pun sakit tau tapi takpa sakit tu penghapus dosa tak gitu?? hehe so relax relax.
Hah sapa-sapa yang nak ubat ulser dan sakit tekak tu makanlah aiskrim vanilla ni, memang berkesan tau, sekotak aiskrim ni habis baik dah ulser kita. Cuma sekarang ni yang tak baik-baik lagi batuk saya ni hah. Lepas tu sebelah kanan tekak pula start nak sakit. So balik rumah nanti kita makan lagi sekotak aiskrim hahaha... sakit pun boleh makan sdap-sedap tau 
Yummy......
Eh hahhh contest kita belum ramai yang ikut lah..sedihnyeee huhuhuhu jom jom ikut contest senang je syaratnya
note : klik link ni untuk join contest saya
http://lizafahmi-iloveuyouloveme.blogspot.my/2016/…

OVERLOADED

Image
Pernah dengar Pekan Station Setiawangsa? Haa....itu kami! Pernah dengar Overloaded? Mesti belum kannnn. Ni  nak habaq mai.. Untuk peminat-peminat setia hidangan kami, kami anak muda yg bervisi dan berpandangan jauh telah melakukan perubahan drastik terhadap imej kami bak kata omputeh rebranding.
Kami perkenalkan nama baru kami iaitu Overloaded dengan tagline kami; bigger, tastier and cheaper. Resepi rahsia kami masih kekal...rasa masih kekal...harga masih kekal..menu masih kekal...tokei masih kekal kacak...yg bertukar cuma wajah kedai kami dan nama kami.
Mai pakat ramai- ramai turun padang tgk tempat kami yg lebih hipster tapi masih bersifat family friendly. Live band, lampu mentol hipster, meja kayu itu wajah baru kami. Cakap banyak tak guna nanti hangpa ingat kami propa. Malam ni bawa anak bini, kakak abang, mak abah atau kekasih hati mai kedai abg yg berwajah baru. Nanti abg belanja senyuman manis satu....senyumkan sedekah 🙂
Akhir kata dari kami anak muda jiwa besar, mai ke Overl…