Friday, December 30, 2016

Percutian Baru di Sabah

Assalamualaikum
Hah lama tak update blog kan
Sibuk sangat bila akhir tahun ni
Mana sibuk dengan aktiviti Jabatan akhir tahun
Mana sibuk dengan cuti2 Malaysia hahaha

Entry kali ni nak share sikit pasal cuti-cuti dalam negeri sendiri. Tempat yang saya pergi ni tempat baru untuk dilawati di Sabah tau. So korang nanti datang sini lagi pergilah 2 tempat ni. Tapi gambar tak banyak sebab sekarang susah nak gambar sibuk dukung baby jer hahaha

Cowboy Town
Sabandar Tuaran,Sabah.
Dalam 30 minit dari Bandar KK.
Tuaran dikenali dengan Kuda. Sebab kat sana orang selalu main lumba kuda.




Masuk percuma sahaja. Kalau nak naik kuda baru bayar RM15. Tapi kalau nak naik kuda datang sebelah petanglah, sebab petang baru diorang buka untuk siapa-siapa yang nak naik kuda. 

Lepas tu kalau nak bergambar dengan kuda atau nak bagi kuda makan pun boleh. makanan kuda Rm2 seikat sahaja. Tapi harap maklum ya bau yang amat hahahahhaha...

Lepas tu kalau lapar boleh lah koramg pergi kat hutan bakau kat sebelah je dengan kandang kuda, kat sana diorang ada buat tempat rehat-rehat. ada restoran lagi tau. Sejuk ja masuk sana. Bestlah suasana dalam hutan tu. Tapi gambar saya tak ambil sebab saya tak masuk dalam, husband yang masuk. Bawa baby ni bahaya sikit. tunggulah baby besar sikit, baru p sana lagi. 

Rabbit Village
Kundasang, Ranau

Yang ni tempat baru kat Kundasang, siapa-siapa yang nak manja-manja dengan Arnab bolehlah datang sini. Comel-comel  Arnab dia tau. Diorang buat taman-taman arnab. Main kejar-kejar dengan  Arnab  hehehe.. Macam biasalah gambar takda ambil sebab sibuk pegang anak hahahaha. Kat sana bahaya sikit sebab bukit. So korang yang bawa anak, careful okay, nanti tergolek pula anak tu. 



Bayaran masuk start umur 4 tahun keatas Rm 2
Dan dewasa Rm4.

Makanan  Arnab  dijual Rm2. 

Saturday, December 17, 2016

ProjekVan10sen




Salam semua...

#ProjekVan10Sen telah dilancarkan beberapa hari yang lalu dibawah AMAL PRIHATIN SABAH RESOURCES, Penyelaras Achmad @ Ds Chazy

Tujuan kewujudan Van 10 Sen adalah untuk membantu golongan sasaran untuk sampai ke Hospital/Klinik dengan hanya 10 sen dari rumah mereka (vice versa/atau sebaliknya)

Golongan Sasaran adalah seperti berikut :
OKU, Warga Emas, Ibu/ayah Tunggal yang tidak kemampuan, pelajar susah, anak yatim/piatu, miskin tegar, dan sewaktu dengannya.

Kawasan Perkhidmatan :
Kepayan, Penampang (hingga Dongongon), Putatan (Hingga Sabindo Kinarut), Bandaraya KK (Hingga Menggatal termasuk sekitar 1B, sehingga Indah Permai)

Masih ramai golongan sasaran yang memerlukan malu-malu kali untuk guna #Van10Sen,

Proses sangat mudah.
- Whatsapp 0164472994
- perkenalkan diri
- bagi detail
- tarikh ke hospital
- jam/masa
- lokasi rumah

Pada yang sudah sedia di Hospital/Klinik tapi tidak mampu balik atau tiada kenderaan untuk balik terutama yang baru lepas bersalin, mengandung, baru habis appointment luka/patah/fisio dll, pun boleh juga booking. Rm0.10 saja, kalau tidak mampu, tetap PERCUMA boleh bagi.

Inilah nikmat Tuhan yang boleh di kongsi, kudrat aset jentera, masa dan tenaga sudah jadi peruntukan bantu yang termampu kepada yang memerlukan.

Mohon rakan-rakan pasti ada orang susah di sekeliling anda. War-warkan saja, tolong dorang booking pun nda apa..itulah bantuan sebaik-baik yang anda boleh sumbangkan tidak semestinya wang ringgit. Kita hidupkan rantaian kasih sayang tanpa batas, untuk mengukir senyuman setiap yang memerlukan.

Mohon luaskan dan sebarkan info kewujudan Van 10 sen ini.

Yang ingin sumbangkan dalam bentuk kewangan boleh salurkan ke:

CIMB BANK
AMAL PRIHATIN SABAH RESOURCES
8602790791

Email : amalprihatin.sr@gmail.com

HOTLINE : 0164472994

#ProjekVan10Sen
#AmalPrihatinSabahResources
#DsChzys

NASI KAPAL KARAM

KALAU PERGI SABAH, SINGGAH SINI BAH!!!!

"VIRAL KN!! NASI KAPAL KARAM KINI MNYERANG SABAH DI RESTORAN SERI KENINGAU PUTATAN DAN INDAH PERMAI, KK. ADMIN JUGA MAU BELANJA 10 ORG YG BERTUAH RASA NI MAKANAN!!”

Adadahhhhh…dgr nama NASI KAPAL KARAM pun pelik suda kan,cam titanic pula. Jgn kamurang bimbang, hidangan ini adalah hasil cetusan idea dari seorang chef tanah air yg mengembara mnggunakan kapal layar saja. Sampai di satu pelabuhan yg terletak di Thaiand,tiba2 saja ni chef rasa mau msk ssuatu yg unik. Mslhnya ging, apa yg ada sma tu chef cuma pes tomyam jak. MATILANAK!!! Sedang dia kebingungan, dia trpandang lautan biru yg luas dan abang2 tagap sibuk kasi naik hasil tangkapan mrk. Mau tau apa yg chef tu bikin dgn pes tomyam dia? Nahhhh..muncullah idea NASI KAPAL KARAM!!!..Kami mau belanja 10 org saja ya untuk rasa sendiri keenakan NASI KAPAL KARAM ni. Mau nda? Baca dia punya syarat di bawah.

==================================
APA YG SIOK BTUL NI NASI KAPAL KARAM?
==================================

KEBANJIRAN SEAFOOD! Ni yg menariknya ku kmu mau tau dia punya hidangan penuh dengan makanan laut, mau apa? ketam,udang,siput,sotong dan ikan fresh suma berkampung di atas satu hdngn,perghhhh
Uniknya lagi, ia disertakan dgn hidangan nasi. Lagi unik arr,,dia punya nasi warna biru, bole la kmu feel2 makan nasi atas laut.
Lagi best bro n sis, kmi hidgkan ni nasi sama tomyam, ya, tomyam. Bukan sebarang hidangan busku, kmi hiding di dalam kelapa muda brsama air kelapa..punya la sadapp

Saja mau kasi tau, hidangan ini bole dimakan sampai 4 -5 orang, nahh, best bah kan mkn berjemaah,hehe. Lagi satu dan paling penting ialah segala hidangan ini adalah HALAL dan dari sumber yg suci dan bersih. Jadi kemurang jgn bimbang la yah.

Bah, tggu apa lagi, mari kita serang NASI KAPAL KARAM yg suda viral ni. Kompom puas ati 300% lepas kmu mkn msti mencari lagi tu..hee

=================================================
Alamat:
Restoran Seri Keningau Cawangan Putatan
Restoran Seri Keningau Cawangan Indah Permai, KK
No. tel:
088- 761663 (Putatan)
088- 497124 ( Indah Permai)

Facebook:
Restoran Seri Keningau HQ Sabah
>>>>> kmurang juga berpeluang dapat 5% diskaun busku di setiap hidangan NASI KAPAL KARAM, hanya dgn kmu LIKE page kmi.

=======================
SYARAT MAU JOIN CONTEST
=======================
Admin akan pilih pemenang secara random yah. Bila kami bilang STOP,nah, ngam2 ada nama fb kmu sblum tu muncul, dia lah manang..
Senang saja syarat dia nih:

1. LIKE post ni
2. Komen ‘MAU NASI KAPAL KARAM’ di post nih
3. SHARE ni post
* Psssttt..teda had kmu mo komen ya, komen saja brp bnyk ging..hehe

TEBABOMM, tunggu apa lgi, jom belanja family, kawan dan org tersayang anda ke Restoran Seri Keningau Cawangan Putatan dan Indah Permai, KK.





Wednesday, December 14, 2016

BISNES REVIEW

Assalamualaikum..beberapa hari ni sibuk sangat dengan program Jabatan akhir tahun, makan sana sini, badan pun dah banyak isi hahahhaa. Masa tulis ni pun mata mengantuk sangat,semalam habis kerja jam 12 malam... sampai rumah tak tau dah jam berapa.

Petang-petang ni rasa nak buat satu benda pula. FREE JE. Tak payah bayar. Saya buat ikhlas, tak mengharap apa-apa cuma nak tolong kawan-kawan yang ada bisnes untuk promote bisnes diorang. Saya akan promote kat :


PERSONAL IG (1418 follower)

BISNES IG (838 follower)
PERSONAL FB (1502 friends)
BISNES FB (4978 friends)

PAGE BISNES ( 18k follower)
WE CHAT BISNES (baru buka acc)

Nanti boleh bagi ayat-ayat yang kevavom untuk saya promote. 


Nama bisnes
IG bisnes
FB bisnes
kalau ada gambar nak sertakan pun boleh. (DM kat IG saya)

Mungkin saya taklah banyak follower tapi manatau rezeki anda ada dikalangan kawan-kawan saya ke... Sama-sama kita membantu ya.

Thursday, December 8, 2016

MAAFKAN AKU MAK




Masa aku di Tingkatan 5 dulu, aku pernah herdik mak aku. Aku cakap kat dia "orang tua takda otak". Aku marah dia sebab dia basuh jeans aku pakai Clorox. Habis rosak. Padahal besok tu dah nak raya. Aku bengang. Aku campak jeans tu kat muka dia.Lepas peristiwa tu, aku tak pernah minta maaf kat dia. Lastnya, mak ok macam tu je. Aku tahu, masa yang berlalu telah merawat luka dia.

Dari tahun ke tahun, aku ada life sendiri. Aku berkerjaya. Berkeluarga. Dan aku ada 2 orang anak. Tapi malangnya, kedua-dua anak aku ni amat sukar untuk aku didik. Diorang amat liar.Dan start dari aku berumur 17 tahun sehinggalah aku berumur 50 tahun, aku tak pernah rasa tenang dalam hidup aku. Hinggalah tiba satu masa, Allah ingatkan aku tentang dosa yang pernah aku buat pada Mak aku dulu. Ya. Dosa aku herdik dan campak jeans kat muka dia.

Bila aku teringat pasal tu, aku terus balik kampung jumpa Mak. Aku duduk depan dia dan aku cakap aku nak minta maaf kat dia.Mak cakap, aku tak ada buat salah kat dia. Dan aku memang tiap-tiap tahun pun minta maaf kat dia. Jadi dia pelik kenapa tiba-tiba hari tu aku datang nak minta maaf kat dia.

Aku cakap, Mak mungkin dah tak ingat orang pernah buat salah kat Mak dulu. Masa orang Tingkatan 5, orang pernah marah Mak dan campak seluar orang kat muka Mak. Orang nak minta maaf pasal tu. Maaf sangat-sangat. Masa tu aku dah mula sebak.Bila aku ceritakan hal tu, muka Mak berubah.

Tangan aku dia genggam erat dan lepas tu dia sentap kuat. Mak cakap, dia takkan lupakan perkara tu. Bahkan dia dah nekad, kalau dia mati, bila berjumpa Allah, dia akan pegang tangan aku. Dia nak cakap : "ya Allah, tangan inilah yang pernah melukakan hati aku. Sedangkan dulu, aku telah berkorban nyawa untuk melahirkan dia. Ya Allah, hukum la dia"

Bila Mak cakap macam tu, serta merta aku menangis depan dia. Aku merayu agar Mak maafkan aku. Tapi Mak tetap berkeras takkan maafkan aku. Aku sedih dan buntu. Akhirnya, aku pulang tanpa mendapat keampunan seorang ibu.

Hari demi hari, aku datang jumpa Mak. Tapi setiap kali aku datang, jawapan Mak tetap sama. Hinggalah sekali tu, aku tidur kat rumah Mak. Lepas solat Subuh, aku datang jumpa Mak. Mak masih bersimpuh di atas tikar sejadah dia dan tengah berwirid.Selesai Mak wirid, aku pegang tangan Mak. Aku cium tangan tua itu lama-lama. Aku nangis lagi depan dia. Dan masa tu, aku dapat rasakan tangan Mak lembut menyapu kepala aku. Macam membelai rambut aku ketika aku masih kecil dulu-dulu.

Bersama-sama itu, Mak cakap sesuatu yang aku takkan lupakan sampai bila-bila. Mak cakap "Rahman, kalau bukan kerana kesungguhan kau datang berjumpa Mak dan minta maaf dengan Mak, Mak memang takkan maafkan kau sampai bila-bila. Tapi, hari ini, bersaksilah nak, Mak dah maafkan segala kesalahan kau sejak kau dilahirkan sehinggalah Mak akan pergi nanti". Aku angkat kepala dan aku peluk jasad Mak. Sedu-sedu aku nangis di bahu dia. Dah macam anak kecik pun ada. Aku tak kisah. Aku nangis semahunya. Aku sedih dan bersyukur sangat sebab Mak dah maafkan aku. Mak pun nangis time tu.

Dan lepas Mak maafkan aku, aku dapat rasakan satu kelegaan dan ketenangan yang amat sangat. Rasa bahagia yang tidak pernah aku rasakan sejak 50 tahun aku hidup kat muka bumi ni.Habis tu, aku balik ke rumah. Keluar je dari kereta, kedua-dua anak remajaku datang meluru mendapatkan aku. Mereka cium tangan aku dan peluk tubuh aku. Saat itu, mereka lafazkan kalimah yang aku memang tidak sangka, aku akan ada harapan untuk mendengarnya. Mereka ucapkan : "Maafkan kami ayah.
Kami banyak buat salah pada ayah".

Serentak dengan itu, aku dongak ke langit seraya berkata, benarlah apa yang NabiMu kata Ya Allah. Sesiapa yang berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, maka anak-anak mereka akan berbuat baik balik kepada mereka. Bersama linangan air mata, aku dakap mereka serta aku lafazkan ucapan kesyukuran yang tidak terhingga. Terima kasih Allah. Sesungguhnya, Engkaulah Tuhan sebaik-baik Perencana.

-Tuan-tuan dan Puan-puan, bila memohon ampun dengan ibu bapa, ingatlah kembali kesalahan yang pernah kita lakukan pada mereka. Kita tidak boleh meminta maaf secara umum je pada mereka, tapi kita kena sebut setiap kesalahan khusus yang pernah kita lakukan terhadap mereka. Sekali mereka terasa, dan mereka simpan serta tidak memaafkan kita, nescaya Syurga Allah tak halal buat kita. Nauzubillahiminzalik - Karyawan Bisu

P/S: sila share jika rasa artikel ni sgt2 berharga

https://www.youtube.com/watch?v=hjhDGntoRro

DIA ADALAH KITA


Harini datang Hospital Besar Sg Petani.Mahu ziarah isteri Fuzi Wani dan anak kami yang masih ditahan di ward. Isteri saya masih belum dibenarkan keluar kerana berlaku pendarahan yang banyak ketika berhempas pulas melahirkan anak semalam.

Tapi bukan itu carita yang mahu saya khabarkan.

Tepat, di hadapan katil si isteri , ada pesakit lain.Berkulit lebih gelap, saya sangkakan india, tapi dari segi bahasa yang dibualkan, nyata itu bukan bahasa tamil.

1.50pm, doktor pakar datang ke katil mereka.Saya mencuri dengar perbualan.Si suami cuba menerangkan dalam bahasa melayu yang tidak fasih.Tergagap gagap.

Rupanya, mereka ini warga asing.Telah 10tahun bekerja di Malaysia.

Warga Myammar.Muslim rohingya.Agama kita.

Selesai urusan dengan doktor, terasa hati untuk saya menghampiri.

Bersalam dan bertanya khabar.

Namanya Muhammad Abrar.Abrar menceritakan isterinya telah bersalin pada 6hb 12.Dikurniakan zuriat lelaki, sihat dan sangat comel kemerahan.2.29kg.
Dalam kegembiraan menyambut putera pertama di dunia, Tuhan datangkan sekali ujian bersama.

Tiada siapa pinta tiada siapa menduga,  usai melahirkan, isterinya menjadi kabur mata pada 7hb dan hari ini 8hb disember, isterinya tidak dapat melihat apa apa.Ini bukan persoalan siapa dia tapi lebih besar, bagaimana kita mahu membantu mereka

Nak dikatakan buta takut takut keterlaluan pula.Tapi itulah kondisinya sekarang.

Mata terbuka tapi hanya kegelapan yang ada.Doktor juga tidak tahu mengapa dan apa punca.

Cuma, pemeriksaan telah dibuat semalam (7hb), CT SCAN menelan belanja RM 916.Kos bersalin Rm2200.Abrar merayu agar bayaran dibuat secara ansuran.

Maklum sahaja mereka hanya bekerja sebagai pemotong rumput.Gaji kurang 1000 sebulan katanya.

Harini, doktor memaklumkan mereka mahu menjalankan ujian MRI, tapi perlukan kos perubatan sebanyak rm4000+-.

Abrar jujur mengatakan, dia tiada wang sebanyak itu.

Jadi, saya berjumpa dengan doktor bertugas dan bertanya.Ya, doktor mengesahkan hal itu.Pihak hospital hanya akan jalankan ujian MRI jika abrar mampu untuk memberi jaminan bayaran.

Doktor ada mengatakan, berdasarkan ujian ct scan, kelihatan ada sesuatu di bahagian belakang otak Toyuba Katu Bt Dil Muhammad (isteri abrar).Tetapi mereka tidak tahu apa.Sebab itu ujian MRI perlu dilakukan segela.

Saya menarik hela nafas yang panjang.Tanpa disangka air mata mula membasahi.Nekad untuk membantu.

Buat rakan rakan yang mengenali saya didunia nyata mahupun dunia maya, saya menyeru.Marilah kita membantu abrar dan isterinya.

Saya bersumpah saya tidak akan menyeleweng sumbangan anda.

Kos yang terlibat :
Bersalin : 2200
Ct scan : 916
MRI : 4000 +-
Kos ubatan lain : belum tahu.

Jika kita sumbangkan seorang sedikit rm30 , 200 orang rm6000.Ini belum termasuk kos kos belian barang anak kecil.

Mungkin 30 sedikit buat kita, tapi saya percaya ia besar buat abrar dan isteri.

Inilah masanya rakan rakan sekalian, kita bantu abrar.Dia muslim rohigya, dia saudara kita.Ini tanggungjawab kita bersama.Dia adalah kita, dan kita adalah dia.

Marilah sama sama kita tanam benih benih saham untuk kita ske syurga kelak.

Kepada yang mahu membantu, terus gunakan maklumat berikut.

MAYBANK
FAIZ SUKSES ENTERPRISE
564799121663

Jika anda tak percayakan saya, boleh terus hubungi saya :

Faiz : 013 2057397

Kpd yang menyumbang, tolong WHATSAPP nama dan jumlah sumbangan, saya akan serahkan sendiri kepada abrar.

1 lagi bantuan, mohon LIKE , KOMEN DAN SHARE status ini agar lebih ramai yang dapat membantu dan menyemai benih benih saham ke syurga.

Jika bukan kita siapa lagi?
Jika bukan hari ini bila lagi?

C&p dari facebook En. MOhd Faiz. Boleh search Fb beliau ya. Sama-sama kita membantu, harini mungkin hari dia, esok lusa mungkin hari kita....

Sebarkan......


PELUANG MEMBUKA SPA SENDIRI

Assalamualaikum,
Nak share satu event yang best ni untuk akak-akak yang suka kecantikan rugi tak join tau.

Siapa yang ada cita-cita nak buka SPA ? Ini peluang anda. Dengan modal yang sangat minimum anda dah boleh buka SPA ANDA SENDIRI

Atas permintaan ramai, MEGA MASTERY BEAUTY CLASS (MMBC - Vol.2) kini kembali lagi untuk memberi PELUANG PERNIAGAAN kepada yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada TEAM SPA OWNER MALAYSIA !!!

Kenapa  mesti join mobile facial francais???

- training disediakan (personal & group coaching)
- modal yang sangat minimum
- product francais yang berkualiti
- sijil certified beautican diiktiraf diseluruh negara asia
- tiada risiko
- modal perniagaan disediakan kepada yang layak
- pendapatan sehari rm500 keatas

YANG PALING BEST ANDA AKAN DAPAT 
Doorgift
Lucky draw
Lunch percuma

Tarikh : 11 Disember 2016 (ahad)
Tempat : Crown Hall Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur
Masa : 11 pagi - 5 petang

So siapa-siapa yang berminat tu jom cepat-cepat whatsapp nombor kat bawah tu ye. YURAN RM20 je tau. Memang tak rugi join event ni, dapat banyak peluang dan boleh ambil pengalaman.

Whatsapp UNTUK BOOKING. 019-2855199
Tempat adalah TERHAD

Lebih500 PESERTA DARI SELURUH PELUSUK NEGERI AKAN MEMBANJIRI CROWN HALL UNTUK MENGETAHUI DAN BELAJAR ILMU KECANTIKAN LUAR & DALAM DARI SPEAKER HEBAT


Thursday, November 24, 2016

D'Saiful Restoran

Assalamualaikum
Orang-orang Sabah kalau nak makan banyak tapi murah jom singgah kat D'Saiful Restoran Alam Mesra. Ambil je banyak mana pun harga tetap Rm6.99. Tapi ambil sekali je tau, kalau ambil kedua kali dikira double lah hihi. So kalau nak ambil tu, ambillah banyak mana pun yang termampu kita nak makan. Jangan makan ikut nafsu pula, ambil banyak alih-alih tak habis. Kalau nak p sona kena waktu-waktu perut yang sedang rancak meronggeng kat dalam hahaha



Ni makanan saya dan cousin saya tadi . Banyak kan kenyang sampai malam ni. Berbaloi-baloi. 

Tempat : D'Saiful Restoran Alam Mesra (bersebelahan dengan felcra)
Waktu Beroperasi : 7.00 pagi sehingga 7.00 malam


Wednesday, November 23, 2016

The winner is....

Assalamualaikum semua.. okay ni nak buat pengumuman ni hehehe... pemenang dipilih secara rawak ye.. kalau yang tak menang tu cuba lagi di contest yang akan datang InsyaAllah...

Pemenang Giveaway Come Back by Liza Izaara dimenangi oleh Cik Puan Aida Yusof


Sis Aida nanti whatsapp saya ye 0138844330 .

TAHNIAH

Terima kasih semua yang terlibat sayangggg koranggg



Monday, November 21, 2016

Giveaway Last Day Harini

Assalamualaikum

Lama tak update blog ni, haritu cuti seminggu sebab husband konvo kat UUM Kedah so satu family p sana. Masa cuti-cuti tu langsunglah tak pegang tab, sebab busy pegang baby je hahaha.. oh ya.. GIVEAWAY TAMAT HARINI. So siapa-siapa yang terlepas nak join boleh lagi join sehingga jam 11.59 malam.

https://lizafahmi-iloveuyouloveme.blogspot.my/2016/10/come-back-by-liza-izaara.html


Terima kasih pada yang menyertai walaupun kurang mendapat sambutan tapi tak apa, lain kali saya buat yang gempak lagi tau. Saya akan umumkan pemenang pada esok hari.

LOVE U OLLS..

Nanti saya update ceritera yang dah lepas-lepas hihihi

Wednesday, November 9, 2016

SPRAY PENGERAS TUDUNG PALING KEBABOM

Assalamualaikum / selamat petang
Comel tak Spray Pengeras Tudung ni?
Comel kan kan hehhee

Jom baca kebaikan dan kelebihan Spray ni

WANGI. 
Harumannya spray ni memang wangi. Sembur je terus keluar wangi.

TIDAK MENINGGALKAN KESAN.
INI PENTING. Ada sesetangah spray bila kita pakai ia akan meninggalkan kesan. Dah cuci pun still nampak kesan lagi. So tak cantikla bila dah tinggal kesan kan. Yang ni memang tak tinggal kesan langsung. Pakai kat satin pun memang tak tinggal kesan. Best sangat-sangat. 

MEMBAIKPULIH AWNING YANG ROSAK.
Kalau korang nak tahu, tudung mak-mak korang atau tudung korang yang ada awning jenis keras tu, jangan buang dulu tau. Sayanggggg.. Sebab spray ni dapat mengembalikan semula awning tudung korang yang dah rosak tu. So, jom lepas ni kumpul semua jenis tudung yang ada awning keras. Try guna spray ni. memang sangat berkesan. Saya dah cuba tau. nampak macam baru beli jadinya. 

MEMBENTUK AWNING DENGAN CANTIK.
Siapa kat sini yang selalu sangat bergaduh dengan tudung? Hahaha.. dulu saya selalu juga bergaduh dengan tudung. Lagi-lagi jenis kain chiffon. Memang hilang mood je nak bersiap. Tapi bila pakai spray ni memang sangat best!. Tak payah nak tiup2 awning bagai. Pakai je spray ni. Ni contoh saya pakai tudung material chiffon. Tudung ni memang sangat lembut texturenya. Tapi tengokla part awning tu memang cantik terbentuk tau. Terbaiklah spray ni. Tak rugi beli.


(Testimoni sendiri : purple tu amik pic masa pagi, yang merah tu masa tengahari, tu pasal warna gambar jd cenggitu hahha - bawal pucci ni RM15 Sehelai)

SESUAI DENGAN SEMUA JENIS FABRIK.
Hah spray ni memang sesuai untuk semua jenis kain cotton, chiffon & satin tau. Spray ni juga boleh digunakan untuk spray lengan baju tau. Kan kadang-kadang orang lelaki ni nak kemas yang teramat kemas sangat. So boleh guna spray ni ya.


CARA PENGGUNAAN :
Cara penggunaanya sangat mudah. Cuma perlu SHAKE, SPRAY & IRON. Dah siap!!


1 botol ni 75ml. Boleh pakai untuk 20-30 helai tudung. Size comel senang bawa travel dan ringan nak bawa kemana sahaja.

Harganya? Fuhhhh ni yang tak caya ni. Harga hanya RM8.00 sebotol sahaja dan tidak termasuk postage. (Postage RM10SM/RM7SS) Woohoo.. murah tak? Oh ya khas untuk blogger pembelian terawal untuk 50 orang akan dapat harga RM5.00 sahaja.. Whattt???? Rm5.00 ???? Jom beli jom, khas untuk yang baca entry dan blogger ni sahaja.

Macamana nak beli ? Whatsapp kan ada hehehe..

TAIP >BLOGGER SPRAY RM5<
DAN HANTAR KE 0138981692

Lepas tu korang akan dapat Quotation dan bolehlah buat pembayaran. Mudah sangat.

Blogger Sabahan yang nak COD pun boleh. COD kat CP ya.
Nak jadi agen dan pemborong pun boleh tau. Caranya mudah sahaja. Keuntungan pun lumayan.

TAIP >BORONG SPRAY<
DAN HANTAR KE 0138981692

NOTE : OH YA HADIAH GIVEAWAY, SPRAY PENGERAS TUDUNG NI LAH. SO JOM SIAPA-SIAPA YANG BELUM JOIN GIVEAWAY SAYA TU JOINLAH. KLIK KAT BOX GIVEAWAY TU. SYARATNYA SANGATLAH MUDAH. 

Koleksi Resepi Rebus dan Kukus

Assalamualaikum

Okay semua tahu bahawa harga minyak kereta akan berubah setiap 1 haribulan setiap bulan. Sama ada naik atau turun ianya bergantung kepada harga pasaran minyak sedunia... Ok yang tu memang tiap-tiap bulan akan ada yang mengamuk dengan Kerajaan. Tidak dinafikan. Tapi nak mengamuk pun setakat manalah kan kan.. So terimalah dengan hati yang terpaksa...hmmm

Harga Minyak masak pula ? hmm...
Agak berat juga rakyat terpaksa tanggung dengan penarikan subsidi minyak masak ni. Apa taknya saban hari kita menggunakan minyak masak sebagai bahan paling utama dalam setiap masakan kita. Kecuali masakan berebus. Lepas ni akan naiklah harga makanan dikedai-kedai, restoran, warung-warung dan yang sewaktu dengannya.

So apa kata lepas ni, kita cuba masakan berebus pula. Jimat dan berkhasiat.... Jom cuba resepi dibawah ni


KERANG REBUS
1kg Kerang (Telah Di Cuci)
1 Biji Bawang Merah Besar (Hiris)
2 Batang Serai (Titik)
1 Batang Cili Merah (Hiris)
Sedikit Halia (Hiris)
Garam Secukup Rasa
Rebus Sehingga Kerang Terbuka. Tu Tanda Da Masak Lah Tu



IKAN ASAM REBUS

Bahan-bahan
Ikan selar kuning (6-8 ekor)
Tomato / kacang bendi / batang keladi
Serai – 1 batang (diketuk)
Asam keeping (3-4 keping)
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B: untuk di kisar
Lada kering (8-10 batang)
Bawang merah besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Belacan - setengah inci
Kunyit - setengah inci

Cara-cara :
1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi)
sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.



IKAN KUKUS KICAP BERHALIA

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping isi kan merah
1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
2 inci halia muda, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 biji bawang merah, hiris halus
1 pokok daun bawang hiris halus
4-5 biji cili padi, diketuk
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 camca besar kicap cair*
1 camca teh sos tiram*

1/4 camca teh minyak bijan*

1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)
CARA MEMBUATNYA :-)

Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon, perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas.

Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan segera.


IKAN KEBUNG MASAK PINDANG

Bahan-Bahan
2 Ekor Ikan Kembung
2 Batang Serai (Titik)
1 Biji Bawang Besar *
3 Ulas Bawang Kecil*
2 Ulas Bawang Putih*
1 Inci Kunyit Hidup*
Sedikit Halia*
Sedikit Air Asam Jawa
1 Biji Tomato (Dibelah 4)
Garam Secukup Rasa
Air Secukupnya

Cara Memasaknya:
1.      Blendkan Bahan Yang Bertanda *. Masukkan Bahan Yang Dikisar, Serai, Air Asam Jawa Serta Air Secukupnya Ke Dalam Periuk.
2.      Apabila Sudah Mendidih, Masukkan Garam. Biarkan Seketika. Sebelum Tutupkan Api Masukkan Buah Tomato.
3.      Setelah Masak, Bolehlah Dihidangkan.



IKAN KEMBUNG REBUS AIR ASAM BELACAN

Bahan-Bahan
Ikan Kembung Yang Telah Dibersihkan
Air (Ikut Berapa Banyak Kita Nak Kuah Dia)
Garam, Perasa
½ Biji Bawang Besar – Potong Dadu
1 Biji Tomato – Potong Dadu
1 Biji Lada Besar – Hiris Halus
Cili Api – Hiris Halus – Ikut Nak Pedas Mana
½ Cawan Air Asam Jawa
2 Sudu Besar Gula
Sedikit Belacan
Asam Limau

Cara Memasaknya :
Rebus Ikan Dengan Air Sehingga Masak
Masukkan Belacan Dan Asam Jawa, Garam & Perasa
Satukan Semua Bahan Hirisan Ke Atas Ikan
Perahkan Asam Limau
Tunggu Sehingga Masak

Boleh Juga Satukan Semua Bahan Dan Kukus.

Tips: Jangan Masak Lama Kulit Limau Nanti Akan Rasa Pahit. Selalunya Saya Akan Perahkan Limau Dan Letak Limau Ni Bila Api Dah Padam. Sekdar Nak Mencantikkan Hidangan Kita Je Hehe


SIAKAP STIM LEMON

1 Ekor Ikan Siakap
3 Sudu Besar Jus Lemon
1 Batang Serai Dititik
Daun Bawang
2 Sudu Besar Tepung Jagung
½ Biji Tomatp, Hiris Nipis
1 Biji Cili Merah, Hiris Nipis
1 Biji Bawang Besar Hiris Halus
Bawang Putih
Bawang Merah
Sos Ikan

Cara Memasaknya :

Bersihkan Ikan Dan Kelar Dikedua Belah Bahagian

Didalam Loyang, Sapukan Ikan Dengan Sedikit Garam Dan Taburkan Dengan Halia, Bawang Merah Dan Bawang Putih

Perahkan Jus Lemon, Anggaran 3 Sudu Besar Diatas Ikan

Masukkan Serai, Kemudian Tuang Sedikit Air Kedalam Loyang Bersama Bancuhan Tepung Jagung Dan Sedikit Gula

Tuangkan Sos Ikan Dan Kukus Selama 15 Minit. Buka Tudung Pengukus Dan Taburkan Tomato, Cili Merah, Daun Bawang Dan Sedikit Hirisan Lemon.

Kukus Kembali Selama 5 Minit
Angkat Dan Hidangkan 



AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN MABELES

Bersih Ayam Dan Lap Dengan Kitchen Towel
Bahagian Dada/Isi Cucuk2 Sedikit Dengan Garfu/Apa2 Yang Tajam Supaya Bahan Perapan Meresap Ke Dalam Ayam. Kalau Nak Kelar Pun Boleh Juga

Lumurkan Kepingan Ayam Dengan Kiub Ayam Lada Hitam Dan Lada Sulah

Gaulkan Pula Dengan Sos Tiram Dan Kicap Manis. Akhir Sekali Gaulkan Daging Dengan Bahan Tumbuk. Letakkan Sedikit Olive Oil Supaya Ayam Tak Kering. Perap Daging Paling Kurang Selama 1 Jam. Tapi Saya Suka Perap Semalaman Supaya Segala Bahan Perapan Meresap Ke Dalam Ayam. Memang Sedap.

Bakar Daging Sehingga Masak. Saya Panggang Pakai Periuk Pan Je. Gunakan Api Kecil Supaya Daging Masak Sekata Dan Tidak Hangus.

Resepi Mushroom Sos

Bahan-Bahan:
Cendawan Butang
1 Tin Kecil Prego Cabonara Cendawan
Sedikit Kiub Ayam
1 Ulas Bawang Putih Cincang Halus
½ Tin Air Guna Tin Prego
Sedikit Minyak

Cara Memasaknya:
Cendawan Butang Dibersihkan Dan Hiris Nipis
Panaskan Sedikit Minyak, Tumis Bawang Putih Sehingga Wangi Dan Sedikit Kuning
Masukkan Hirisan Cendawan Tumis Hingga Layu
Masukkan Sos Cabonara. Tambah Air.
Masukkan Kiub Ayam. Masukkan Sedikit Sahaja. Kacau Sehingga Pekai.

Sesuaikan Rasa. Tutup Api Dan Hidang. 


SUP TELUR & CENDAWAN
----------------------------------

Bahan-Bahannya :-)

5 biji kentang sederhana besar
6 - 7 kuntum black fungus, rendam sampai kembang
4 - 5 keping fucuk, rendam hingga lembut
30 - 35 tangkai "kincam"
1 cekak soo hoon, potong dan rendam
4 - 5 biji telur
4 ulas bawang putih, diketuk
6 biji bawang merah, dihiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan :-)
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

Cara membuatnya :-)
Kentang dikupas, potong 4 setiap biji, cuci dan rendam, cendawan dibuang pangkalnya dan potong2, fucuk dikerat2 kecil dan kincam disimpul setiap satu, cuci dan toskan. Ketepikan.

Panaskan air (anggaran 1 liter) & masukkan bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi. Masak hingga telur masak dan tidak pecah. Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.

Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan...



TELUR KUKUS MAYONESE
---------------------------------
~~BAHAN-BAHAN~~


5 biji telur
1 biji bwg besar - dipotong kecil2(dadu)
1 biji cili merah - dipotong dadu
daun bawang - dipotong halus
garam
mayonise
cheese - klau suka boleh letak

~~CARA-CARA~~
masukkan telur dlm bekas dan pukul seketika....
masukkan bawang, cili merah,daun bawang dan garam...kacau hingga sebati
masukkan mayonise dan cheese....kacau seketika..
masukkan adunan telur tersebut dlm bekas dan kukus selama 10 minit...
setelah masak...angkat dan sedia untuk dihidang


 ~ OKAY SELAMAT MENCUBA  ~



Wednesday, November 2, 2016

NAFAS 30 TAHUN


Ya Allah tiada lafaz yang mampu ku ungkapkan dihari lahirku hari ini
Terlalu banyak yang telah Engkau Limpahkan kepada ku
TERIMA KASIH YA ALLAH 
atas nafas selama 30 tahun ini,
atas segala-galanya yang telah Engkau berikan dan limpahkan kepadaku
Semoga aku terus menjadi HambaMu yang dekat disisiMU.
Terima Kasih Ya Allah ....
Terima Kasih YA Allah...
Terima Kasih Ya Allah ...




Tuesday, November 1, 2016

PIZZA TENGAH BUAT OFFER

Wow !!!
Murahnyaaaaa....
Siapa dah pernah makan piza take away yang murah ni???
Takde GST tau kalau yang RM5 tu memang RM5 lah harganya. So memang berbaloi-baloi.

Dah banyak kali take away tapi kali ni dapat box yang sangat-sangat besar hahaha
Apalagi excitedlah Akim. JOM MAKAN.....

Siapa-siapa yang belum pergi lagi tu bolehlah pergi piza lepas kerja hihi. Take Away sahaja tau. Delivery pun takde, kena walk-in kat pizza.




note : klik link ni untuk join contest saya



Monday, October 31, 2016

BACA KALAU TAK NAK TERBAKAR

Assalamualaikum and hello everyone,

kali ni saya nak buat entry berkenaan kesedaran tentang kebakaran. Bukan apa ni baru dengar taklimat tentang kebakaran, dengar punya dengar rupanya masih banyak benda yang kita tak tahu tentang kebakaran ni. Lagipun beberapa hari yang lalu kita dikejutkan dengan kebakaran Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Bahru kan. Siapa sangka tempat yang kita rasa selamat dan tempat yang selalu kita pergi kalau sakit ke apa tapi terbakar, so sekarang ni mind set kena ubah. malang itu tidak berbau, kat mana-mana pun boleh terjadi tanpa kita sangat-sangat tidak sangka.

Dalam ceramah tadi ada dinyatakan barang-barang yang perlu ada di setiap rumah atau kereta kita adalah :

Alat Pemadam Api :



Jenis-jenis Alat Pemadam Api dan Fungsinya : 

-klik gambar untuk besarkan-

Dekat gambar tu kita boleh rujuk simbol dan fungsinya. Penting untuk kita tahu tak semua alat pemadam api tu boleh cover semua jenis kebakaran tau. Contohnya kalau api yang berminyak, kita tak boleh siram pakai air kan, nanti bertambahlah apinya. So yang berminyak kita siram pakai serbuk. Alat pemadam api berwarna BIRU tidak lagi digunakan. Sekarang ni semua pakai warna merah, yang warna biru jangan pakai lagi tau sebabnya penceramah tu bagitau tadi ada kesilapan teknikal dimana tong yang berwarna biru kalau dah simpan lama gasnya da tak berfungsi. So semua dah tukar warna merah dan mohon cek alat pemadam api kat rumah dan kereta masing-masing ya.

Size Alat Pemadam Api Yang Sesuai dan tempat penyimpanan :

Mesti kat rumah kita banyak pemadam api yang bertong besar kan? sepatutnya alat pemadam api yang sesuai ada kat rumah kita adalah yang bersaiz kecil iaitu 1kg. Sebabnya semua peringkat umur boleh angkat. Kalau yang 8kg tu tak terangkat kita. Manalah tahu ada yang tengah pregnant ke, tengah sakit ke. Kalau yang 1kg punya anak kecil, ibu mengandung, orang tua pun boleh angkat. Selalunya kat mana korang simpan alat pemadam tu? Saya pun baru tahu ni, sepatutnya alat pemadam api hendaklah disimpan dibilik tidur kita. Ini kerana kekerapan berlakunya kebakaran yang dicatat oleh Pihak Bomba adalah pada sebelah tengah malam ketika semua orang sedang tidur. Oleh yang demikian jika berlakunya kebakaran dengan sepantas kilat kita dapat mencapai alat pemadam api yang berada dibilik kita. Manakala di kereta pula, alat pemadam api hendaklah disimpan didalam peti dashboard kereta dan dibelakang poket tempat duduk penumpang. Alat pemadam api dikereta bukan hanya untuk memadam api kebakaran, ianya juga boleh dibuat sebagai alat pemecah tingkap kereta. 

Pengera Kebakaran 



Kat mana u'olls selalu nampak benda ni? 
mesti di Mall, di bangunan-bangunan, office, hotel dan lain-lain tempat kan? So lepas ni benda ni wajib ada didalam rumah kita. Kenapa? sebab rumah kita juga tak terkeculi terbakar tau. So dengan adanya pengera ni dapat menyedarkan dan menyelamatkan kita daripada kebakaran. Ruang tamu dan luar dapur adalah tempat yang sesuai untuk kita meletakkan pengera ini. Janganlah pula letak di dalam dapur ya, kang setiap kali masak asyik berunyi je hahahha. Jangan tidur mati tau.


Apa yang perlu dibuat kalau melihat kereta sedang terbakar ??




Seringkali kita melihat akhir-akhir ini banyak kereta yang terbakar samada secara tiba-tiba atau ketika pelanggaran berlaku. Tapi apa pula peranan kita sebagai orang awam? zaman sekarang lebih banyak yang hanya merakamkan kejadian berlaku, tak kurang juga yang hanya mengambil gambar tanpa dapat menolong kereta atau orang yang sedang terbakar. Sebenarnya walaupun iyanya diluar bidang dan kuasa kita, namun kita masih dapat membantu mengawal kebakaran tersebut. Jangan pula kita nak jadi superhero, nak tolong tapi takda ilmu. NO NO NO. Apa yang perlu kita buat adalah seperti berikut :

a) Menahan beberapa bas yang melalui kawasan tersebut

b) Pinjam Alat Pemadam Api yang ada didalam bas berkenaan 
(semua bas zaman kini memang wajib ada alat tu didalam bas)

c) mula bertindak memadam api kebakaran

So lepas ni janganlah dok jadi wartawan pula ya, manalah tahu kita dapat menyelamatkan nyawa orang lain. InsyaAllah lain hari kita pula yang diselamatkan. Amin .

Cara menggunakan alat pemadam api :


-klik gambar untuk besarkan-
(praktiskan)


Okay itu sahja untuk entry kali ini. Rasanya macam terbabas panjang pula coretannya hahhaha.. Semoga serba sedikit dapat membantu. InsyaAllah semoga kita semua berada didalam lindungan Allah Yang Maha Besar. AMIN . 







UBAT ULSER


Tengok ubat dan aiskrim ni mesti korang dah tahu sakit apa kan kan dah 2 minggu dah sakit tekak ni, tempoh makan antibiotik pun dah habis, tapi tak baik-baik lagi (camana nak baik, makan ubat pun malas hahaha)
Haritu jumpa doktor sampai dah bernanah dan ulser kat sebelah kiri tekak ni,la ni sebelah kanan pula nak start dah. Nak telan liur pun sakit tau tapi takpa sakit tu penghapus dosa
tak gitu?? hehe so relax relax.

Hah sapa-sapa yang nak ubat ulser dan sakit tekak tu makanlah aiskrim vanilla ni,
memang berkesan tau, sekotak aiskrim ni habis baik dah ulser kita. Cuma sekarang ni yang tak baik-baik lagi batuk saya ni hah. Lepas tu sebelah kanan tekak pula start nak sakit. So balik rumah nanti kita makan lagi sekotak aiskrim hahaha... sakit pun boleh makan sdap-sedap tau 

Yummy......

Eh hahhh contest kita belum ramai yang ikut lah..sedihnyeee huhuhuhu
jom jom ikut contest senang je syaratnya

note : klik link ni untuk join contest saya
http://lizafahmi-iloveuyouloveme.blogspot.my/2016/10/come-back-by-liza-izaara.html

Thursday, October 27, 2016

OVERLOADED

Pernah dengar Pekan Station Setiawangsa? Haa....itu kami! Pernah dengar Overloaded? Mesti belum kannnn. Ni  nak habaq mai.. Untuk peminat-peminat setia hidangan kami, kami anak muda yg bervisi dan berpandangan jauh telah melakukan perubahan drastik terhadap imej kami bak kata omputeh rebranding.

Kami perkenalkan nama baru kami iaitu Overloaded dengan tagline kami; bigger, tastier and cheaper. Resepi rahsia kami masih kekal...rasa masih kekal...harga masih kekal..menu masih kekal...tokei masih kekal kacak...yg bertukar cuma wajah kedai kami dan nama kami.

Mai pakat ramai- ramai turun padang tgk tempat kami yg lebih hipster tapi masih bersifat family friendly. Live band, lampu mentol hipster, meja kayu itu wajah baru kami. Cakap banyak tak guna nanti hangpa ingat kami propa. Malam ni bawa anak bini, kakak abang, mak abah atau kekasih hati mai kedai abg yg berwajah baru. Nanti abg belanja senyuman manis satu....senyumkan sedekah 🙂

Akhir kata dari kami anak muda jiwa besar, mai ke Overloaded dan janji kami ianya pasti bigger, tastier and cheaper. Sekali sekala bagilah can abg speaking London. Ingat tau, mai datang ramai ramai! Abg tungguuuuuu...
Chat Conversation End

Overloaded Westen KL..
Gerai makanan western yang simple kat Setiawangsa tapi pergh sedap...
Makanan kat sini memang MARVELEZ you...
Paling bez ada Overloaded Cakes, memang pemurah tol owner ni huhu..
Selain tu ada makanan2 western yang memang sedap wei seperti Pasta, Chicken Chop, Waffle, Chicken Wings dll...
Jom pekena sekali..dekat kat Setiawangsajer..
Jom like page, tag kawan2, share dan viralkan..

Alamat :
No.1 , Jalan 37/56 Taman Setiawangsa 
54200 Kuala Lumpur
IG : overloadedwesternkl
Fb : Overloaded Western KL
fb/com/overloadedwesternkl
Whatsapp : 012-6988502 / 012-3696971
Waze : Overloaded Western KL




Okay semalam tengah scroll-scroll FB abg Rizal Hakim ternampaklah dia post 1 restaurant ni.. fuhhh tengok makanan-makanan kat Overloaded ni terliur la pulakkk.. alahai nasib baik dah kat Sabah. Kalau masih kat KL maunya malam tadi terus terpacak kat sana. Takpa-takpa nanti datang KL i serangggggg.. hahaha . Mana yang dok KL tu apa lagi, jangan tunggu lama-lama kang ada kempunan jatuh tangga hihihi gurau-gurau ye hihihi

The best & superb western food come with special home made brown and black pepper sauce