Wednesday, April 2, 2014

Ingat! Jangan Lakukan Ini Sepanjang Hidup Anda!!!


Ingat!! Jangan Lakukan 24 Perkara Ini Dalam Hidup Anda
1 Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan in tidak disukai oleh ALLAH s.w.t.
2 Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar).Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.
3 Jangan makan dan minum dalam bekas yg. pecah @ sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.
4 Jangan biarkan pinggan magkuk yg. telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan
5 Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)
6 Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan.Nanti makanan yg. dimakan adalah dari muntah syaitan.
7 Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan @ kebaikan.Takut-takut mati dalam perjalanan.
8 Jangan pakai kasut atau selipar yg. berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
9 Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
10 Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya.
11 Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
12 Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibubapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
13 Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak siratulrahim.
14 Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH s.w.t dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.
15 Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
16 Jangan banyak ketawa nanti mati jiwa.
17 Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang org.kepada kita.
18 Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yg.teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH s.w.t.
19 Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.
20 Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.
21 Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makan jin.
22 Jangan lupa membaca BISMILLAHIRRAHMANNIRAHAIM dan salam ketika masuk kerumah dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.
23 Jangan memakai tangkal kerana ALLAH s.w.t tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakai tangkal ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal bukan kepadaNYA.
24 Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata jangan sebab semuanya untuk kebaikan dan sesungguhnya ALLAH s.w.t itu lebih mengetahui.Yang baik itu adalah dari ALLAH s.w.t dan yg.buruk itu dari hambanya juga.
Kongsikan kepada rakan-rakan anda dan juga ahli keluarga anda. agar kita semua dapat melakukan amar ma’ruf, nahi mungkar.. in shaa Allah.


INGAT JANGAN LUPAKAN SAYA DAN BABY AKIM!!!! 
nanti baby Akim gigit muehehhehee 

IKLAN SAHAJA!! JANGAN MARAH ARRRR.....


Share:

12 comments:

  1. kak, aku mo share yah..share di fb ni..hihiii...

    ReplyDelete
  2. tq sebab sharing.. selalu jugak kena marah dengan umi sebab makan pakai pinggan sumbing.. last2 umi guna buat pinggan untuk makanan kucing

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan...benda2 yg dah pecah ke apa kena buang... bahaya utk dri sendiri juga. saya selalu yg nombor 4 tu hihihi...

      Delete
  3. Subhanallah..memang sharing yang sangat berguna untuk peringatan diri sendiri. Alhamdulillah, nice sharing

    ReplyDelete
  4. Tq for sharing Liza, kadang2 kita ni kena refresh semula perkara2 sebegini..Bab lupakan Akim tu tak mungkin kut sebab hari2 boleh jumpa Akim kat IG ibunya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. muehehhehe hantu bergambar kan kan :)
      ya, kena refresh dan mesti kena ingat benda2 ni nmpak mcm remeh je kan bila fkr balik semuanya betul. semua kejadian bersebab :)

      Delete
  5. entri yang baik, terima kasih peringatannya

    ReplyDelete
  6. tq for sharing.. kalau dila nk share dkt blog blh ?? :)

    ReplyDelete
  7. terasa le ada yang miza buat..hihii
    miza copy tampal dekat notebord taw kak liza..hehe

    ReplyDelete