Friday, August 30, 2013

Santapan Minda Part 2

Assalamualaikum bloggers sekalian
Alhamdulillah hari ini kita ditemukan lagi dengan hari jumaat iaitu penghulu segala hari.

Hari yang mana Nabi Adam dijadikan, dimasukkan ke syurga, dikeluarkan dari syurga lalu di hantar ke bumi, hari Nabi adam dimatikan, hari dimana terdapat satu masa doa amat makbul dan Hari di mana KIAMAT akan berlaku.

Bersediakah kita untuk Mati ???

Setiap yang bernyawa pasti akan mati.
Bercerai roh dari jasad.
Tahukah anda bila saatnya anda akan mati?
Bersediakah anda untuk mati?
Pernahkah anda fikir yang anda akan mati tiba-tiba tanpa petanda?

Saya selalu terfikir bagaimana keadaan saya bila mati nanti?
cukupkah amal ibadah saya selama ini ???
Dalam hidup kita ini, sangat mudah untuk kita mendapatkan pahala.
Tapi kita lupa bahawa amat mudah juga untuk kita mendapatkan dosa.
Kadang-kala kita sendiri tidak sedar bahawa kita telah melakukan dosa.
Sebab itulah kita kena selalu memohon keampunan pada Allah.
Allah itu Maha Mengampuni dan kita seharusnya malu padaNya kerana setiap kali kita membuat dosa dan memohon keampunan dariNya Dia tetap menerima dan memaafkan kita.
Betapa Mulianya DIA :'(

Dibawah ini ada satu cerita mengenai 100 hari sebelum kematian :)
Hanya orang yang terpilih sahaja akan merasainya
Jom sama-sama kita tonton untuk dijadikan iktibar buat kita semua :)



Sharing is Caring

Thursday, August 29, 2013

Kenapa Tension ???

Assalamualikum bloggers
Okay!! harini saya sangat tension!
Tension!
Tension!
Tension!
Argghhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tolong...Tolong.... hurmmmm

CAKKKK!!!!
hehehe.....sebenarnya harini nak tulis pasal 

KENAPA ORANG STRESS ATAU TENSION??

Ada 3 keadaan atau situasi setiap hari berlaku dalam hidup kita :

Perkara yang kita boleh kawal
Perkara yang boleh kita pengaruhi untuk diubah
Perkara yang diluar kawalan kita

KENAPA ORANG STRESS ??

Sebab bila mereka cuba mahu merubah sesuatu atau situasi yang bukan didalam lingkungan kuasa mereka atau yang boleh dikawal oleh mereka. 
Contoh, mereka tension dengan masalah ekonomi dunia, atau mereka stress dengan masalah ais yang semakin cair di Kutub Utara sedangkan semua itu bukan sesuatu yang mereka boleh kawal, tapi apa yang mereka boleh kawal atau pengaruhi ?
Mereka boleh perbaiki ekonomi diri mereka dengan berniaga atau mereka boleh menanam lebih banyak pokok dirumah, atau memperbaiki diri dengan belajar kitab tauhid jika risau tentang masalah akidah dan tauhiq yang semakin banyak sekarang ni atau lagi :) mendalami ilmu agama daripada guru yang betul.

FOKUS apa yang kita boleh ubah atau kawal atau perbaiki diri kita dan kurangkan tension memikirkan perkara yang bukan dijangkauan kita dan anda akan hidup lebih fokus dan maksima :)

Pasni kalau stress cepat-cepat istigfar.....
kadang-kala kita memang susah nak kawal diri sendiri....
Tapi cubala..sebab itu diri kita kan bukan diri orang lain

Sharing is Caring

Wednesday, August 28, 2013

Jodoh Itu.....


Assalamualaikum bloggers sekalian & Selamat pagi
How You Today ???
Insha Allah semoga semuanya berada didalam keadaan yang baik-baik sahaja. Amin.
Kalau yang sakit-sakit tu cepat-cepat makan ubat ok!
Orang kata lebih baik mencegah daripada merawat kan :)
Pada yang tengah bekerja tu saya ucapkan selamat menunaikan ibadah yang Allah telah amanahkan pada kita. Semoga rezeki kita diberkati Allah S.W.T Amin.
Kerja itu satu ibadah, jalani iya dengan seikhlas hati :)

Ok, jom kita bercakap mengenai jodoh...
Mesti korang banyak pengalaman hal-hal jodoh ni kan :p
Saya pun macam tu jugak dan semua orang pun akan melaluinya juga

Bagi yang belum dapat jodoh mesti rimas kan bila orang tanya 

Dah ada Buah hati ke?
Mana buah hati?
Bila nak kahwin?

Korang pernah tak, kena tanya macam ni dan apa feedback korang???

Apa pun yang orang tanya mesti masing-masing ada jawapan tersendiri kan
Jawapan penyelamat yang selalu orang cakap
"Belum sampai jodoh lagi" heheheee

Dulu teringat jugak, ber boyfriend sampai lupa diri
maksud lupa diri tu bukan apa tau, tapi lupa diri bahawa kita ni hanya manusia dan Allah lah yang berhak menentukan jodoh kita.
Dulu siap berjanji kalau tak dapat dengan orang tu, tak nak kahwin sampai bila-bila lah, u the only one lah, tak boleh nak hidup tanpa orang tulah blah blah blah hahahaha... 
Sekalinya kahwin dengan orang lain. Bila dah kahwin pula barulah rasa nikmat sebenar 
JODOH ITU.....
Indah sangat-sangat! lagi indah daripada masa tengah bercinta dulu.
Itulah yang dinamakan percaturan Allah itu lebih baik. Dia lagi tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Alhamdulillah....

Oleh itu para kawan-kawan yang belum sampai seru untuk mendapat jodoh,
Sayangila seseorang itu dengan ala kadar je
Esok lusa kita tak tahu siapa jodoh kita.
Jangan nak nangis sangatla kalau putus cinta ke boyfriend lari ke..
Larilah jauh-jauh, kalau dah takde jodoh tu memang takdalah.
Kalau betul dia jodoh kita, jauh macamana pun akan tetap bersatu jugak dengan kita tau.

Ok sampai sini saja coretan untuk kali ini
Sampai Jumpa Lagi :)

Tuesday, August 27, 2013

Jamuan Raya Office

Assalamualaikum bloggers..
Hari ni lewat sikit update blog sebabnya office saya buat Jamuan Raya 
a.k.a
 Hari Bertemu Pelanggan dan saya ditugaskan untuk menjaga meja V.I.P
Lenguh kaki berdiri melayan tetamu V.I.P ni
walaupun pakai kasut wedges ja, kaki tetap sakit.
tak henti-henti bekerja dari start jam 9 pagi sampaila jam 1 tghari tadi. Pastu petang tukar syif dengan orang lain pulak. V.I.P nya tak ramai pon 2 orang je hahaha
tapi petugasnya 8 orang haha...
Nak bagi layanan first class sungguh-sungguh gitu.
Menu harini tersangatla banyak. Macam-macam ada.......
Ok dah penat sangat dah ni jom tengok hasil tangkapan saya harini :)

Mula-mula kenala tangkap pic sendiri dulu kan hihi :p

Yang ni Cik Ruhana
Penolong Pengarah Pendakwaan kami
Orangnya sangat best, macam budak-budak
Bujang pun lagi.....

Selamat datang ke Majlis jamuan hari raya 
jabatan agama islam wilayah persekutuan labuan

Meja V.I.P
Sangat simple


 V.I.P Corner
laaaa sangat hikhikhik :p

 Taklimat sebelum tetamu datang
 macam-macam air...
sedap....
 para tetamu menjamu selera

With mama Rayyan dan Bakal mama

Ni la sebahagian pentugas V.I.P

 yang kami ni memang hantu gambar haha
With Ummi Alisya Darwis

Ok last sekali mestila gambar saya jugak! hahahha


................SHARING IS CARING.............


Monday, August 26, 2013

SabtuDay MingguDay

Assalamualaikum Bloggers, dah baca entry saya yang lepas ???
Tak baca RUGI Wooooo..... hehehe :P
Macamana cuti korang semua? 
Buat apa? Pergi mana ? Dengan siapa ?
alahai menyibukla pulak haha
Jangan Marah :p
Sharing is Caring kan kan kan :)

Minggu lalu tak banyak sangat aktiviti yang saya buat.
Sabtu tu pergi open house rumah sepupu suami
Pastu ahad berjalan-jalan kat pantai.
Jumaat waktu malam tu pula kempunan nak makan satey!
Sebabnya budak tu lupa nak bakar sate yang saya order 20 cucuk!
Huh menyirap jugalah sikit darah saya ni. Dahla time tu teringin sangat nak makan sate. 
Pastu sanggup tunggu lama lagi. Sekali tanya dia boleh cakap lupa!
WHAT??!!!!!!????
Terus balik rumah dengan mood sedih dan marah.
Husband siap bawa cari di tempat lain. Tapi semuanya dah tutup!
Terima kasih Encik Suami bersabar melayan karenah isterinya ini hikhikhik :p
Tapi takpa, Sabtu tu lepas pegi Open House tu terus suami bawa pergi beli sate dekat Gaya Street. Orang kata sate abang tu paling sedap d KK. 

Alhamdulillah dapat jugala makan sate. Entah napa teringin sangatla pulak nak makan sate!

Ok sedikit gambar (sebenarnya banyak haha) untuk dikongsi buat kawan-kawan Bloggers :)















Sunday, August 25, 2013

Apa itu Groupon?

Assalamualaikum bloggers,
4.18 a.m
sekarang ni mesti ramai yang tengah tidur kan
saya ni dah tidur tadi tapi dah terbangun balik
last-last  mata dah tak boleh nak lelap balik
so, baik update blog kan. lagipun tak sabar ni nak share satu benda yang best dan 
anda harus download tau hehe
FREE je tak payah bayar pun hihi

Ok,
Siapa tahu apa itu groupon?
ada yang dah download ke atau ada yang tak tahu langsung?
saya pun baru je tahu benda ni
akak saya yang bagitahu.
Mula-mula tu macam malas je nak download sebab tak suka sangat download-download ni hehe
tapi semalam terbuka pula hati nak download hehe
so saya pun download la kat iphone ni
Ok jom tengok apa itu groupon
LOADING..............

senang je nak download ni
pegi je kat App Store kat HP korang then type Groupon.
Pastu ikut langkah-langkah selepas itu. 
 masukkan email, negara dan bandar.
Bila semua dah Ok...



 akan keluar macam ni.
Ada 3 coloum Travel, Featured & Shopping
Macam gambar-gambar kat bawah ni


Siapa minat Travel tapi nak travel dengan jimat bolehlah beli kat Groupon.
Murah sangat!!!!!! 


Nak shopping dengan Groupon pun boleh tau..



Hah bestkan...
Cara-cara nak beli dan bayar semua ada kat dalam tu. Kalau nak tau detail pasal barang atau percutian tu CLICK je kat gambar tu then akan keluarlah details nya
Tryla beli... Jimat lagi Murah
hehee......

SHARING IS CARING

Friday, August 23, 2013

Santapan Rohani Part 1


Assalamualaikum bloggers & Salam Jumaat buat penghulu segala hari. Semoga hari ini kita akan lebih mendapat keberkatanNya diatas segala apa yang kita lakukan dengan Ikhlas Amin. Hari ini saya nak berkongsi satu tajuk iaitu
 "Sedih Itu Racun Jiwa". 

Siapa pernah tengok tv3 rancangan Motivasi Pagi ??
Biasanya saya akan on tv pagi-pagi waktu nak iron baju atau urus anak.
Sambil-sambil tu bolehlah dengar Motivasi Pagi. "Santapan Rohani" la katakan :)
Ok, ambil sedikit masa untuk kita sama-sama mendengar santapan rohani untuk hari ini :)



Ok dah habis dengar kan ?


Jangan sedih-sedih lagi ya :)

Thursday, August 22, 2013

Spray Ajaib

Assalamualaikum Bloggers harini lambat sikit update blog hehe
 tapi awal je baca blog-blog orang lain :p
Hari ni saya nak kongsi apa yang saya jumpa pagi tadi hehe
Nak tau tak ????
siapa nak tahu Sila Angkat Tangan!!!
hehee...Tipu dosaaaa kekeke
Ok dah dah dah.... Turunkan tangan


p/s : Pic diambil dari My Insta , kalau nampak pic ni kat Insta, saya punyala tu hewhewhew

Apa yang menarik pada pic ni??
Mestilah gambar SPRAY tu kan :)
sapa tau spray ni?
mungkin ada diantara kita yang tahu dan ada juga yang baru tahu 
atau tak tahu langsung kewujudan spray ni.
OK TAK APA
Pasni semua mesti kena tahu ye hehe..
OK.....
Saya tak tahu sangat kegunaan spray ni 
tapi yang saya PASTI spray ni SANGAT BAGUS untuk orang-orang yang nak try pakai shawl,bawal atau inner, tapi takut muka bulat ke, muka besar ke, tak nak shawl or anak tudung melekat kat muka ke atau juga nak tudung stay je tak lari p mana-mana walaupun angin ribut taufan melanda hahaha... 
DAN
(hah yang ni penemuan terbaru saya pagi tadi)
oleh kerana harini sangat malas nak bershawl, so saya decide nak pakai tudung ekspress je. Cari punya cari siap mix and match dengan baju, jumpala tudung yang berkenan nak pakai p pejabat.
Alih-alih tengok awningnya dah remuk-remuk.
Biasalah saya ni diantara orang yang sangat malas nak basuh tudung guna tangan walaupun tudung berawning sekali pun!!!
 no! no! no!
dan diantara tudung berawning yang pernah saya basuh dalam mesin adalah 
TUDUNG ARIANI!!!
Oh no...mahal tu dan awningnya memang sangat sensetif bila dibasuh dengan mesin.
Tapi tahap pemalas saya lagi sensetif dari tudung ariani hahahha
Jadi saya pun dengan rendah hati p la gosok tudung tu walaupun remuk-remuk dah awningnya :(
tiba-tiba teringat spray yang saya beli tu.. saya pun cuba try test sprayla kat awning then gosok macam biasa.
DAN HASILNYA..
mcm tak percaya je..... 
semuanya pulih seperti sedia kala hahaha
awning dah tak remuk-remuk lagi dan trus pakai p keje dengan senang hati



Pic hari tu masa pakai shawl yg sangat lembut materialnya
tapi bila guna spray lihatlah keajaibannya 
shawl langsung tak melekat kat muka so boleh buat muka nampak bujur-bujur gtew hehe
( p /s: baby Akim syok titew hikhikhik :p)

OKAY 
setakat ini saja yang saya nak share untuk hari ini..
SHARING IS CARING RIGHT :)




Wednesday, August 21, 2013

Buat Semua Wanita Muslim

Assalamualaikum semua.. 
Hari ni saya nak berkongsi satu cerita yang menyayat hati.
Semoga kita para wanita dapat jadikan semua ini sebagai satu ikhtibar dan panduan dalam kehidupan kita seharian.

Al-Fatihah....





Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka OLEH WANITA!!!
Mereka itu adalah Ayah, Suami, Abang, dan anak lelakinya.
Lihatlah betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yang bergelar Ayah, Suami, Abang atau Anak lelaki harus memainkan peranan mereka.

Peringatan untuk diri sendiri juga