Posts

Showing posts from August, 2011

Akhirnya bertemu jua

Image
Hallu..hallu... setelah bertahun-tahun menjadi adik dan kakak akhirnya tanggal 20.08.2011 kami berjumpa juga d T.S . I think almost 7 year never see, just contact through phone, Fb dan Friendster (dulu-dulu punya) tapi kami adik beradik lain mama dan lain papa hehe... adik beradik angkat. Dia di Semenanjung saya di Sabah. tapi sekarang dua-dua sudah di Semenanjung. Namanya Amirah Syafiqah. First time jumpa terus rapat macam selalu sudh jumpa hehe..peramah la katakan.. ( adik saya laa, klu mau ikut saya ndakla bercakap sampai esok pagi haha ~ pemalu kunun ehcecece)

Emak Mana ???

Image
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
...
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah …

Qiamullail

Image
Hari ni baru saya balik rumah. semalaman tidur di surau tempat kerja sebab ada Qiamullail. apa itu Qiamullail? Qiamullail adalah satu cara mendekatkan diri kepada Allah yang sangat dituntut oleh agama. Qiamullail adalah bangun sepertiga malam untuk melakukan ibadat tertentu seperti solat, doa, zikir dan sebagainya. Qiamullail adalah sumber kekuatan rohani bagi orang mukmin.
First time saya ikut Qiamullai ni. best rupanya walaupun saya tdk dapat ikut solat berjemaah tp saya dapat rasa ke akraban kita sebagai seorang muslim terhadap saudara muslim kita yang lain. walaupun semuanya saya x kenal (kecuali kawan saya tim). bila tengok diorang bangun jam 3 pagi buat ibadah, rasa tenang ja hati saya. Rata-rata semua orang-orang yang telah berumur. sampai waktu salam tu ustazah tanya saya "awk mesti ikut mak awk kan" saya senyum ja hehe mak saya di Sabah ustazah uuuwwwaaaa...
Rindu saya sama masjid negeri di Sabah. dulu saya rajin pergi masjid tu. tiap kali ada masalah saya mesti pegi …

Lelaki Bujang Sila baca ini

Image
Ukaf datang kepada Rasulullah SAW, ia belum mahu kahwin padahal telah mampu, lalu Nabi bertanya kepadanya,
Apakah engkau telah beristeri wahai Ukaf?” Jawab Ukaf “Belum.”
Sabda Rasulullah, “Tidakkah engkau mempunyai budak (hamba) perempuan?” Jawabnya, “Tidak.”
Sabda baginda lagi, “Bukankah engkau sihat dan mampu?”. Jawabnya, “Ya, alhamdulillah.”
Lalu nabi bersabda, “Kalau begitu engkau termasuk teman setia syaitan. Kerana engkau mungkin termasuk golongan pendeta Nasrani, oleh kerana itu bererti engkau termasuk dalam golongan mereka. Atau mungkin engkau termasuk golongan kami, sehingga kerana itu hendaklah kamu berbuat seperti yang menjadi kebiasaan kami. Kerana kebiasaan kami adalah beristeri. Orang yang paling durhaka di antara kamu ialah orang yang membujang, orang yang paling hina di antara kamu ialah para bujangan. Sebab itu, sungguh celakalah kamu wahai Ukaf, oleh kerana itu, kahwinlah!”
Lalu Ukaf berkata, “ Wahai Rasulullah, aku tidak akan mahu kahwin , sebelum engkau yang menga…

Gila-gila Lagi-lagi

Image
Ahahaha buat-buat muka gila..tapi macam nda gila jugak, sbb mg bukan org gila hahaha ni pic saya dan kawan saya tim. time tu tunggu puan Suri Aryani tengok kawan dia kahwin. saya malas pula mau lama-lama disana sebab penat sudah ahaha...lepas makan kan jadi tantu-tantu mau tidur jak jawabnya ahaha.. Semoga terhibur dengan pic-pic yang nda seberapa ini

ni la puan Suri Aryani kita My BFF dari Arab hikhikhik jangan mara madam

99 days ??

Image
99
what is 99 ?? 99 hari lagi my big day will come. the most meaningful history in my life. preparation? heeee ermmm around 50% kot yang baru siap. alamakkk!!! apa macam ineh heee... tomorrow, my fiancee and my parents in-law will come to kuala lumpur for shooping raya and shopping kahwin hee.. firstly test baju pengantin dulu di RKM. wht's RKM? search here RKM. tema kahwin? ok on our side, of course la tema perkahwinan jawa. because both of us is javanese hehe.. i'm a javanese, Chinese and kadazan. proud to be on tis three-nation. but of course im a muslim. pure muslim.

Novel

Image
do know why lately I like to buy and read books. and you know what? yesterday I have purchased two comic. Comic ? yes comic . I've never been interested in comic but dont know why now im very like it, hehe..ok lets start with books what you love to read too.. i love novel.. The first novel i read is this one i forgot about the story hehe im sorry  my second novel